Китай просив Росію не починати вторгнення в Україну до закінчення Олімпіади — ЗМІ

Китай просив Росію не починати вторгнення в Україну до закінчення Олімпіади — ЗМІ

Укрінформ
Китайські чиновники на початку лютого попросили високопоставлених російських представників влади зачекати до закінчення Олімпіади в Пекіні перш ніж почати вторгнення в Україну.

Як повідомляє Укрінформ, про це розповідає американський телеканал CNN з посиланням на заяви американських високопосадовців.

«Хоча запит було зроблено приблизно в той час, коли президент Росії Володимир Путін відвідав Пекін для участі в церемонії відкриття Олімпіади та мав зустріч з головою КНР Сі Цзіньпіном, достеменно невідомо, чи обговорював Путін це питання безпосередньо із Сі Цзіньпіном», - повідомляє телеканал з посиланням на розвідувальний звіт, який був підготований на Заході.

Раніше про це розповіло видання The New York Times, яке першим повідомило про існування цього документу. 

«Співробітники західної розвідки обережно спостерігали за нарощуванням Путіна на українському кордоні в той час і передбачали, що Путін може відкласти будь-які військові дії до закінчення Олімпіади, щоб не розлютити Китай», - вказує телеканал.

Після зустрічі Путіна і Сі на полях Олімпійських ігор Москва і Пекін опублікували спільну заяву, в якій вказувалося, що їхнє партнерство «не має меж» і засуджувалося розширення НАТО, що є ключовим виправдання Путіна за напад на Україну. Ця заява підвищила занепокоєння Заходу з приводу зростаючого союзу між Китаєм і Росією.

16 лютого речник Міністерства закордонних справ Китаю Ван Веньбінь заявив, що лідери Китаю та Росії «будують відносини, засновані на (…) мирній політиці та невтручанні у справи третіх країн». А Захід, за його словами, «перебільшує російську загрозу для України».

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення до України. Російські війська обстрілюють та руйнують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запроваджено воєнний стан та оголошено загальну мобілізацію. Наша країна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі. Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан ініціював початок розслідування ситуації в Україні. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-