У Росії на антивоєнних акціях затримано понад 7600 осіб

У Росії на антивоєнних акціях затримано понад 7600 осіб

Укрінформ
У багатьох російських містах тривають акції протесту проти війни, яку почала Росія проти України. З початку протесту і до ранку 3 лютого було затримано 7626 протестувальників.

Як повідомляє Укрінформ, про це інформує правозахисний проект "ОВД-Інфо".

При цьому з вечора середи до ранку четверга відомо про затримання 783 осіб у ​​35 містах країни. З них у Санкт-Петербурзі до відділень доставили щонайменше 353 осіб, у Москві – 305 затриманих, у Єкатеринбурзі – 21.

ОВД-Інфо, публікуючи відомості щодо затриманих, уточнює, що їх у кожному відділенні може бути більше, але проект наводить імена лише тих людей, про яких йому відомо достовірно.

У Петербурзі учасники акції зібралися у великій кількості в традиційному вже місці антивоєнного протесту - біля Гостиного двору на Невському проспекті. Частина затримань були жорстокими, людей били шокерами, тягли по землі. Великий резонанс викликало затримання відомої російської художниці та активістки 76-річної Олени Осипової, яку в опозиційних колах називають «совістю Петербурга».

Протестні виступи у середу також відбулися у Челябінську, Новосибірську, Калінінграді, Кургані, Архангельську, Ростові-на-Дону, Казані, Мурманську, Пермі, Краснодарі, Іркутську, Ставрополі, Брянську та інших містах.

У середу опозиційний політик Олексій Навальний та його команда закликали росіян виходити на акції проти війни з Україною: «Якщо – для припинення війни – ми повинні забити собою в'язниці та автозаки, ми заб'ємо собою в'язниці та автозаки». Навальненці оголосили щоденний протест на центральних площах усієї країни – о 19:00 у будні, о 14:00 – у вихідні.

У свою чергу, опозиціонер Михайло Ходорковський заявив: «Путін не справляється, Путін зав'яз в Україні, і для того, щоб впоратися, він кидає туди все, що має - поліцію, ОМОН, СЗШРи тощо. Кожна людина, яка виходить на вулиці російських міст – вона відволікає частину сил Путіна від убивства українських громадян». Він підкреслив, що 15 діб, якими можуть покарати протестувальника, варті того, щоб врятувати чиїсь життя в Україні.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

В Україні запровадили військовий стан та оголосили загальну мобілізацію.

Україна офіційно направила позов проти Російської Федерації до Міжнародного суду ООН у Гаазі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-