ЄС непокоїть відмова Білорусі від без’ядерного статусу

ЄС непокоїть відмова Білорусі від без’ядерного статусу

Укрінформ
Європейський Союз висловив недовіру до «конституційного референдуму», що був проведений режимом Білорусі за повної відсутності в країні громадянських свобод, та висловив особливу тривогу стосовно видалення з тексту конституції положень про без’ядерний статус Білорусі.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у заяві високого представника ЄС Жозепа Борреля, що оприлюднена в понеділок на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Вчора режим Білорусі організував конституційний референдум, в умовах поширених порушень прав людини та жорстоких репресій проти всіх сегментів білоруського суспільства… Як зазначається у попередній доповіді Венеціанської комісії, запропоновані зміни до конституції надають Лукашенку додаткові інструменти для подальшого зміцнення своєї влади. Усунення посилання на Статтю 18 щодо без’ядерного статусу Білорусі є ще одним тривожним елементом», – йдеться у заяві ЄС.

Високий представник ЄС зауважив, що в Білорусі за ґрати нині кинуті більше 1070 політичних в’язнів, а велика кількість білорусів були змушені покинути країну. Простір для справжнього політичного обговорення є повністю згорнутим. Натомість режим широко використовує зловмисну дезінформацію. Всі ці умови не створюють умов для будь-якого демократичного процесу з перегляду конституції. Крім того, з часу минулих президентських виборів в Білорусі, що відбулися за масованого шахрайства, ніщо не вказує на покращення існуючої в країні виборчої системи.

«ЄС у можливо більш рішучих термінах засуджує залучення Білорусі до триваючої агресії проти України,. Ми притягнемо до відповідальності тих, хто підтримує військову агресію Росії проти України… ЄС продовжує підтримувати незалежну, суверенну та демократичну Білорусь, збудовану на повазі до фундаментальних свобод та до верховенства права», – йдеться у заяві високого представника ЄС.

Як повідомлялося, у серпні 2020 року в Білорусі відбулися президентські вибори, за підсумками яких в результаті масових фальсифікацій переможцем був оголошений Олександр Лукашенко. Режим жорстоко подавив мирні демонстрації протесту проти фальсифікації результатів виборів та розгорнув репресії проти всіх демократичних свобод у білоруському суспільстві.

Режим Білорусі підтримав напад Росії на Україну, саме з її території були здійснені пуски ракет по населених пунктах в Україні, та саме звідти російські загарбники почали свій наступ у напрямку столиці України.

Європейський Союз та міжнародна спільнота розглядають Білорусь як співучасницю військового злочину Росії, за який обидва автократичні режими нестимуть відповідальність за міжнародним та гуманітарним правом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-