Німеччина суттєво збільшує видатки на оборону – канцлер

Німеччина суттєво збільшує видатки на оборону – канцлер

Укрінформ
Німеччина вже в наступному бюджеті закладе 2% ВВП на оборонні витрати, на модернізацію війська буде додатково спрямовано 100 мільярдів євро.

Про це оголосив канцлер ФРН Олаф Шольц під час надзвичайного засідання Бундестагу, присвяченого путінській війні в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми повинні більше інвестувати в безпеку країни для захисту нашої демократії та свободи… Відтепер щороку Німеччина вкладатиме понад 2% від валового внутрішнього продукту в нашу оборону», – заявив Шольц.

За його словами, Бундесвер також має отримати додаткові 100 мільярдів євро на необхідні інвестиції та проєкти озброєння через спеціальний фонд, кошти будуть передані з федерального бюджету на 2022 рік.

«Німеччина робить це не для НАТО, а для власної безпеки», – підкреслив глава уряду.

Рішення достроково досягти узгодженої в НАТО мети щодо виділення не менш ніж 2 відсотків на оборонні цілі та прискорити модернізацію Бундесверу Шольц пояснив загрозою з боку РФ. На його переконання, Путін хоче перетворити світ відповідно до своїх уявлень і не зупиниться перед застосуванням військового насильства, щоб домогтися цього.

Тому, сказав канцлер, уряд учора вирішив надати Україні зброю, хоча досі відмовлявся це робити. «Іншої відповіді на агресію Путіна не могло бути», – заявив Шольц.

Він також запевнив, що Німеччина є надійним партнером НАТО та готова буде діяти в межах статті 5 Статуту Альянсу (згідно з нею, напад на одного члена НАТО є нападом на всіх держав-членів). Шольц наголосив, що не можна допустити, аби ця війна поширилася на інші країни, і Путіну не слід недооцінювати рішучість союзників.

На позачерговому засідання Бундестагу присутні всі міністри уряду, а також посол України в ФРН Андрій Мельник, якого депутати вітали стоячи.

Як повідомляв Укрінформ, 26 лютого уряд Німеччини ухвалив рішенян про поставку 1000 одиниць протитанкової зброї та 500 ракет земля-повітря «Стінгер» із запасів Бундесверу для підтримки Збройних сил України.

24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про початок вторгнення в Україну.

У країні запроваджено воєнний стан. Президент Володимир Зеленський підписав указ про загальну мобілізацію.з про загальну мобілізацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-