Сьогодні Комітет міністрів РЄ може виключити Росію із Ради Європи

Сьогодні Комітет міністрів РЄ може виключити Росію із Ради Європи

Укрінформ
Комітет міністрів РЄ завтра на другому поспіль позачерговому засіданні розглядатиме питання щодо можливості виключення Росії з Ради Європи.

Про це йдеться у рішенні позачергового засідання Комітету міністрів РЄ з приводу військового нападу Росії на Україну, у якому взяли участь представники 47 країн-членів РЄ, йдеться у повідомленні пресслужби РЄ, переданому Укрінформу.

Зокрема, у рішенні, прийнятому учора, Комітет міністрів:

  • найрішучіше засудив збройний напад Російської Федерації на Україну в порушення міжнародного права;
  • вирішив без зволікання та у тісній координації з Парламентською асамблеєю та генеральним секретарем розглянути заходи, які необхідно вжити у відповідь на серйозне порушення Російською Федерацією своїх статутних зобов’язань як держави-члена Ради Європи;
  • закликав Російську Федерацію негайно та беззастережно припинити свої військові дії в Україні;
  • засудив визнання Російською Федерацією українських областей Донецької та Луганської незалежними суб'єктами;
  • підтвердив свою непохитну відданість незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах;
  • висловив свою підтримку Україні та солідарність з її народом.

“Комітет міністрів також погодився провести ще одне позачергове засідання 25 лютого 2022 року з метою розгляду заходів, які необхідно вжити, у тому числі відповідно до статті 8 Статуту Ради Європи”, - йдеться у повідомленні.

Зазначена стаття Статуту (стаття 8), зокрема передбачає: “Будь-який член Ради Європи, який грубо порушив статтю 3, може бути тимчасово позбавлений права представництва, і Комітет Міністрів може попросити його вийти з Ради згідно зі статтею 7. Якщо такий член Ради не виконує це прохання, Комітет може прийняти рішення про припинення його членства в Раді, починаючи з дати, яку може визначити Комітет”.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого глава країни-агресора Володимир Путін оголосив початок вторгнення на територію України. Близько 4 ранку Росія розпочала війну та завдала ударів по українським містам.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що на всій території України запроваджується воєнний стан. Верховна Рада зранку 24 лютого затвердила указ Зеленського щодо запровадження воєнного стану на всій території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-