У Берліні не мають підстав підозрювати «геноцид на Донбасі» з боку Києва

У Берліні не мають підстав підозрювати «геноцид на Донбасі» з боку Києва

Укрінформ
У Німеччини немає підстав підозрювати плани щодо «геноциду на Донбасі» з боку українського уряду.

Про це, як передає кореспондент Укрінформу, заявив речник федерального уряду Німеччини Штеффен Гебештрайт, відповідаючи на запитання, чому канцлер ФРН Олаф Шольц під час пресконференції з президентом РФ Володимиром Путіним не відреагував на відповідну ремарку останнього.

«Федеральний уряд не вважає, і у нас немає даних, що в регіоні Донбасу йдеться про геноцид», - заявив речник.

Те, що канцлер не відповів Путіну одразу, за словами речника, було пов’язано «з динамікою ситуації запитань-відповідей». До того ж, за оцінкою Гебештрайта, обидві сторони розуміли, що ця ремарка «була риторичною».

Пізніше, під час окремої зустрічі з журналістами Шольц «чітко дав зрозуміти, що вважає це не вірним - визнання або навіть згадування «геноциду на Донбасі».

Читайте також: Шольц попередив Путіна про «далекосяжні наслідки» у разі ескалації навколо України

Представник МЗС ФРН Крістофер Бургер зі свого боку заявив, що від Росії очікують, щоб вона використала свій вплив на бойовиків в ОРДЛО, що уможливило би нормальну роботу там СММ ОБСЄ, Міжнародної організації з прав людини, гуманітарних організацій тощо. Тоді б міжнародна спільнота мала уявлення про те, що там відбувається, в том числі в плані гуманітарної ситуації, підкреслив Бургер.

«Було б доцільно, з нашої точки зору, якби Росія використала свій вплив, щоб СММ і міжнародні організації з прав людини врешті мали б необмежений доступ у всі місця, які не перебувають під контролем української влади. А Міжнародна організація Червоного хреста – до ув’язнених, яких утримують там. Це був би логічний і необхідний внесок у те, щоб можна було вести переговори щодо таких питань в умовах прозорості», - заявив дипломат.

Шольц на зустрічі з представниками ЗМІ заявив: геноцид – «це сильне слово, але таке, яке, якщо ви слідкуєте за російською пресою, не є новим у дискусії. Але це неправильно – я думаю, це треба сказати дуже чітко. Це складна ситуація, і шлях виходу з неї лежить через тристоронні переговори з ОБСЄ, Україною та Росією, з представниками двох регіонів, на яких обговорюються пропозиції українського уряду щодо майбутніх тем. Для цього вони повинні бути на столі. Тепер (у Києві) обіцяють, що вони будуть на столі».

Читайте також: Визнання Путіним «Л/ДНР» означало б повну відмову Росії від «Мінська» - Блінкен

Раніше Путін на спільному з Шольцем брифінгу зробив таку ремарку: «те, що сьогодні відбувається на Донбасі, за нашими оцінками, є «геноцидом». Таким чином він відреагував на зауваження Шольца про те, що сьогоднішню ситуацію на сході України та в Югославії в середині 1990-х не варто порівнювати, адже «в Югославії … існувала загроза геноциду».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-