Ніхто ніколи не намагався покласти край російському впливу на Заході – Енн Епплбаум

Ніхто ніколи не намагався покласти край російському впливу на Заході – Енн Епплбаум

Укрінформ
Західна дипломатія ніколи серйозно не намагалася покласти край російському політичному чи фінансовому впливу, а нестача уяви в американських та європейських лідерів у перемовинах із Росією поставила світ на межу війни.

Про це у колонці для американського літературного журналу The Atlantic написала історик, письменниця та журналістка Енн Епплбаум, передає Укрінформ. 

«Незважаючи на всі наші розмови (західної дипломатії – ред.), ніхто ніколи серйозно не намагався припинити, а не просто обмежити російське відмивання грошей на Заході або російський політичний чи фінансовий вплив на Заході. Ніхто всерйоз не розглядав ідею про те, що німці тепер мають стати незалежними від російського газу, або що Франція мусить заборонити політичні партії, які приймають російські гроші, або що Велика Британія та США мають завадити російським олігархам купувати нерухомість в Лондоні чи Маямі», - пише Епплбаум.

Вона зазначає, що західні дипломати, які зараз намагаються запобігти російському вторгненню в Україну, зустрічаючись із президентом Путіним, який «годинами читає лекції іноземним лідерам про свої особисті та політичні образи», та «ницим» і «грубим» очільником російського МЗС Сергієм Лавровим, «все ще вважають, що живуть у світі, де правила мають значення, де використовується дипломатичний протокол, де цінується ввічлива мова».

Читайте також: Путін все ще має час відступитися – Джонсон

Та, на думку журналістки, «нова порода автократів» у Росії, Венесуелі, Китаї чи Ірані не цікавиться документами та договорами, не дбає про свою репутацію, а поважає лише «жорстку силу».

«Росія порушує Будапештський меморандум, підписаний у 1994 році, який гарантує безпеку України. Ви колись чули про це від Путіна? Ні, звісно. Його також не турбує його ненадійна репутація: брехня тримає його противників у напрузі. І Лавров не проти, коли його ненавидять, бо ненависть створює враження могутності», - вважає Епплбаум.

На її думку, коли російські можновладці приймають західних дипломатів, то «не чують нічого, що реально загрожує їхній позиції, їхній владі, їхнім особистим статкам», адже поняття «інтереси» та «наміри» у розумінні автократів та західних демократів відрізняються.

«Мета Путіна - не процвітаюча, мирна, багата Росія, а Росія під його керівництвом. Мета Лаврова – зберегти свої позиції в темному світі російської еліти і, звісно, зберегти свої гроші», - наголошує журналістка.

Саме тому, зазначає Еппбаум, катастрофічний конфлікт, на порозі якого перебуває зараз світ, означає не просто провал дипломатії, а відмову дипломатів, політиків, журналістів та інтелектуалів протягом багатьох десятиліть зрозуміти, якою державою стає Росія, і належним чином підготуватися до цього.

Читайте також: Визнавати чи не визнавати, або Щодо «ЛДНР» у Путіна є лише два варіанти

«Ми відмовлялися бачити представників цієї держави такими, якими вони насправді є. Ми відмовлялися говорити з ними так, аби це могло подіяти. Тепер може бути надто пізно», - резюмує журналістка.

Енн Епплбаум є штатною авторкою одного з найстаріших і найреспектабельних літературних журналів США The Atlantic, лауреаткою багатьох міжнародних літературних премій, співробітницею Інституту SNF Agora при Університеті Джонса Гопкінса. У 2020 році видала свою сьому книгу «Сутінки демократії. Зваблива принадність авторитаризму» про занепад демократії на Заході.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-