Ішингер заявляє про загрозу великого військового конфлікту у Європі

Ішингер заявляє про загрозу великого військового конфлікту у Європі

Укрінформ
Наразі світ стоїть перед багатьма викликами та кризами, а також перед загрозою нової війни, що загострює почуття безпорадності.

Про це заявив на брифінгу в Берліні 14 лютого глава MSC Вольфганг Ішингер, який представив доповідь 58-ї Мюнхенської безпекової конференції, який автори назвали «Повернути хвилю. Розвчитися безпорадності», повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Ішингера, за 14 років, що він очолював конференцію, виклики безпеці переросли у хвилю криз, що взаємно підсилюють одна одну.

«У Європі йде війна, і зараз є загроза великого військового конфлікту, боротьба з COVID-19 далека від завершення, а екологічні катастрофи різко нагадали світові, що загроза, яку створює зміна клімату, є реальною і серйозною», - перерахував Ішингер. Він також нагадав про продовження тенденції демографічного спаду. «Тому не дивно, що в Європі та за її межами наростає відчуття безпорадності», - констатував дипломат.

Читайте також: Німеччина ризикує втратити довіру партнерів через позицію в конфлікті з РФ – Ішингер

Як зазначено в доповіді, попри значну економічну могутність, Європа часто втрачає віру в свою здатність впливати на глобальні події; сьогодні європейські ініціативи щодо подолання спільних глобальних загроз є рідкістю, а сама «Європа виглядає політичним карликом на світовій арені».

2021 рік явно не був роком геополітичного оптимізму, зростала напруженість в Індо-Тихоокеанському регіоні та Східній Європі, що викликало у трансатлантичних партнерів інший тип страху - страху перед фактичною війною.

«Останніми місяцями Москва чітко дала зрозуміти, що прагне перегляду європейського безпекового порядку. Як показує російський проєкт пропозицій щодо нових договорів про безпеку, Росія наполягає на «сфері впливу» по сусідству, фактично обмежуючи суверенітет таких країн, як Україна», - йдеться у доповіді. У ній зазначається, що хоча аналітики розходяться щодо конкретних цілей президента Володимира Путіна, дебати про основні принципи європейської безпеки – і як їх захистити – будуть лише посилюватися в найближчі місяці, ставлячи складні політичні та військові питання перед європейськими лідерами, які змушені будуть переглянути свою стратегічну позицію.

Перед такими викликами ліберальні демократії виглядають особливо пригніченими та безпорадними, багато хто сумнівається в спроможності політиків впоратися з цими викликами, відвернути світ від катастрофи, вважають автори докладу. У той час як автократичні уряди часто демонструють впевненість і рішучість, ліберально-демократичні країни іноді здаються паралізованими.

Читайте також: «Мюнхен» потрібний сьогодні як ніколи – Ішингер

Пошуку нових шляхів, ідей, порозуміння має слугувати Мюнхенська безпекова конференція-2022. Попри несприятливі пандемічні умови організатори вирішили провести щорічний захід за фізичної присутності, хоча й з обмеженнями, саме через надзвичайну складність нинішньої ситуації.

Конференція пройде 18-20 лютого за жорстких санітарних умов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-