Макрон назвав мету свого візиту до Москви - «безпека всіх»

Макрон назвав мету свого візиту до Москви - «безпека всіх»

Укрінформ
Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що мета його візиту до Москви - безпека всіх, і що “ні Росія, ні європейці не зацікавлені в безладі та нестабільності”.

Про це Макрон сказав на спільній пресконференції з президентом РФ Володимиром Путіним у Москві.

За його словами, розмова з президентом Путіним дозволила виробити низку пропозицій і віднайти точки дотику між позиціями Франції та Росії.

“З НАТО, з США - ми будемо продовжувати конкретні переговори зі всіма партнерами для того, щоб побудувати ці нові гарантії миру і безпеки”, - сказав президент Франції.

За його словами, щоб зберегти стабільність і мир, задіяти механізми довіри, “наш обов’язок – працювати разом”.

“Ми повинні спільно продемонструвати волю, що ми готові працювати над гарантіями безпеки, побудувати новий порядок безпеки та стабільності в Європі. Ми не можемо колективно всі разом наражати себе на ризик того, що в Європі знов буде конфронтація, сфери впливу, нестабільність, безлад - це створить нові образи та нові загрози. Завжди легко розпочати конфлікт, але складно завершити його та побудувати довгостроковий мир. Тому я не вірю, що ми вимушені обирати між новими правилами чи іграми без правил”, - пояснив свою позицію Макрон.

Читайте також: Макрон заявляє, що базою вирішення «українського питання» є Мінські угоди

У контексті “дуже серйозного воєнного тиску на кордоні з Україною” він сказав, що почув від президента Путіна бажання рухатися вперед, знайти політичне рішення, але у питанні є дуже серйозна напруга.

“Тому це не значить, що ми про все домовилися. Це значить, що процес розпочався”, - сказав Макрон.

“Я переконаний, для того, щоб гарантувати нашу колективну безпеку, треба колективно працювати, щоб і Росія, і США, і європейці, і всі союзники були віддані тому, щоб якомога скоріше подолати непорозуміння минулого, тому що вони є, і найважливіше — знайти корисні рішення. Для мене це зрозуміло — стабільність з військової точки зору у довгостроковій перспективі. Саме тому я приїхав сюди у Москву, і поїду завтра у Київ”, - пояснив він.

Читайте також: Найближчі дні будуть вирішальними для стабілізації ситуації та деескалації - Макрон

При цьому він наголосив на необхідності повернутися до діалогу з Росією.

“Росія — це європейська країна. Хто вірить у Європу — має вміти працювати з Росією, знайти засоби, щоб будувати майбутнє у Європі та з європейцями. Чи це легко? Ні... Так, це тяжко, але не варто від цього відмовлятися”, - підкреслив він.

“І що стосується Франції, то це її покликання, її роль тому що у цьому півріччі ми головуємо у ЄС. Це означає нести голос ЄС і враховувати різні складнощі у спілкуванні з таким сусідом, як Росія, яка відіграє вирішальну роль в нашій безпеці, а також слухати усіх європейців. І перебуваючи тут, я намагаюсь бути тим, хто може зробити внесок, щоб знайти цей правильний шлях”, - заявив Макрон.

Читайте також: Зеленський у вівторок зустрінеться із Макроном у Києві

Він зазначив, що усвідомлює, що розбіжності з Росією є, але на кожному етапі можна старатися знайти компроміс, “і я вважаю, що це — моя відповідальність”.

“Наша географія не зміниться. Тому ми продовжуємо”, - сказав Макрон, також зазначивши: “Мета мого візиту до Москви: безпека всіх”.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-