Поїздкою Моравецького до Києва Польща повертається до вищої ліги – польські ЗМІ

Поїздкою Моравецького до Києва Польща повертається до вищої ліги – польські ЗМІ

Укрінформ
Візит глави польського уряду Матеуша Моравецького до Києва 1 лютого є дуже важливим як з точки зору допомоги Україні, так і з точки зору іміджу Польщі, яка своїми рішучими діями повертається до вищої ліги серед західних альянтів.

На цьому наголошує впливове польське видання Rzeczpospolita, публіцисти якого позитивно оцінюють останні дії Варшави в українському напрямку, передає кореспондент Укрінформу.

Зокрема, у статті “Повернення до вищої ліги” польського журналіста Єжи Хащинського наголошується, що 1 лютого Польща продемонструвала рішучість, хоча ще кількадесят годин до цього ніхто не міг точно сказати, чи Варшава дотримується принципу: захист України є також захистом Польщі.

Він підкреслив, що ще донедавна політична підтримка Польщею України була значною, проте так не можна було сказати про військовий компонент допомоги.

“Однак це різко змінилося”,- констатував автор.

На його переконання, оголошена прем’єром Моравецьким військова допомога Україні “вивела Польщу до вищої ліги союзників”.

Як зауважує коментатор, британсько-польсько-український союз, який зараз створюється, “може відіграти важливу роль в гуртуванні Заходу у світлі російської загрози”.

В іншій статті під назвою “Польська допомога Україні” коментатор Єнджей Бєлецький підкреслює, що Польща довго зволікала з допомогою Україні, але, зрештою, увійшла до кола найбільш активних союзників Києва. За його словами, тестом на ставлення Польщі до України було питання постачання зброї. Він нагадує, що низка країн Заходу, як Німеччина чи Франція, відмовляються це робити, побоюючись, що можуть цими діями спровокувати Кремль або це зашкодить їх економічним інтересам з РФ. Журналіст зазначає, що донедавна до цих країн можна було віднести і Польщу. Однак, після візиту Моравецького до Києва ситуація змінилася.

Публіцист звертає увагу, що Польща надасть Україні військову допомогу, а додатком до неї буде постачання газу з Польщі у випадку якщо б Росія “закрутила кран” Києву. Як констатує автор, приєднання Варшави до формату співпраці з Києвом і Лондоном є важливою політичною демонстрацією, що Польща взяла набагато радикальніший курс щодо кризи на сході України, ніж Німеччина і Франція.

Читайте також: Дуда скликає термінову нараду - говоритимуть і про Україну

Як повідомлялося, глава польського уряду Моравецький у вівторок відвідав з візитом Україну. У Києві він провів переговори з Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Польський прем’єр запевнив, що Варшава підтримує Київ у світлі загрози чергової агресії з боку Росії і підкреслив, що Польща надасть Києву військову і гуманітарну допомогу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-