Кремлівська ставка на Будапешт як «слабку ланку»

Кремлівська ставка на Будапешт як «слабку ланку»

Укрінформ
Чим ще, окрім приниження, угорський прем'єр Орбан зможе заплатити за щедрість Путіна?

Початок чергового дипломатичного тижня на тлі затіяних Росією небезпечних ультимативних ігор у «войнушки понарошку» видався ударним. 31 січня, в останній день головування в Радбезі ООН Норвегії, напередодні передачі головуючого крісла РФ було проведено «засідання щодо ситуації навколо України», зрозуміло, за прямого супротиву Росії і Китаю. Вечірня телефонна розмова Путіна і Макрона того ж таки понеділка. А вже 1 лютого - телефонні переговори Блінкена і Лаврова; союзницький вівторковий приїзд до Києва прем'єр-міністрів Великої Британії, Польщі, а також Нідерландів.

У кожній з цих подій безліч важливих пунктів і цінних деталей. Але і на цьому тлі вирізняється кремлівська зустріч президента РФ Путіна з угорським прем'єром Орбаном. І це трохи несподівано, оскільки передбачалося щось цілком традиційне, рутинне. Однак, вийшло набагато цікавіше.

ПОДАЙТЕ, ПЕРЕМОГИ ЗАРАДИ, НА ВИБОРИ!

Початковий сюжет візиту Орбана був дуже простим. У квітні в Угорщині очікуються чергові парламентські вибори. При цьому в країні накопичилася втома від довгого правління Орбана і його політсили. Уподобання виборців різко поляризуються в пропорції приблизно 50 на 50 з невеликою перевагою в бік коаліції опозиційних партій. Тому політику, який перебуває при владі майже 12 років, потрібні додаткові козирі. І Орбан у відносинах з Росією намагається набрати їх побільше.

Найперше, на економічному фронті – ціни на газ у п'ять разів нижче за середньоєвропейські. Причому таких преференцій, як Угорщині, попередньому європейському прохачеві, сербському президенту Вучичу, не давали. Так, там теж були знижки, але не такі великі і довгострокові. Що й зрозуміло: для цинічно-прагматичної Москви вага і ціна країни, яка поза НАТО і поза ЄС, є помітно нижчими.

Також Орбан продовжив свою лінію на те, що з нинішньою авторитарною Росією нібито можна дружити і взаємовигідно співпрацювати без шкоди для власного реноме і безпеки. І тепер, під час ритуальних танців навколо російських ультиматумів щодо «гарантий безопасности», угорський прем'єр вирішив дати цим тезам нове життя, вагоме підтвердження. І ось його слова про це:

«Я приветствую диалог между Россией и нашими западными союзниками. Я сказал Вам и всегда говорю нашим союзникам о том, насколько важно продолжить эти переговоры, этот диалог и как важно применить все возможные инструменты дипломатии, чтобы решить конфликт и [снизить] напряжение. Что мы можем предложить? Мы можем предложить «венгерскую модель»… Мы являемся членами НАТО и ЕС, тем не менее мы можем поддерживать отличные отношения с Россией. Это возможно. Что для этого требуется? Взаимное уважение. Венгрия всегда получала от Президента Путина уважение, и это уважение мы также проявляем в сторону РФ и Президента Путина». 

«Возможно»? Ну-ну. Подивимося на інше місце у спілкуванні Путіна і Орбана. У діалозі встик тут виходить особливо яскраво:

Путін-Орбану: Мне было бы очень важно обменяться с тобой мнениями о ситуации сейчас в сфере безопасности в Европе. Известно, что мы направили НАТО и США свои предложения о заключении соответствующих письменных взаимных обязательств на этот счёт, и я с удовольствием проинформирую тебя о том, как развивается этот процесс. Очень рад тебя видеть.

Орбан-Путіну: Я очень рад, что мы можем друг друга видеть. Для меня всегда большая честь – личная встреча с Вами. Первый раз мы встретились 13 лет назад, и это, получается, наша двенадцатая встреча. Это очень редко. Практически все, кто были моими коллегами по руководству стран Евросоюза с того момента, уже не являются таковыми. Получается, что у нас с Вами за 13 лет накопились самые значительные воспоминания о едином прошлом России и Европейского союза. И я, честно говоря, не планирую уходить. В апреле выборы».

«ПОЧЕМУ ВЫ МНЕ ТЫКАЕТЕ?» – НЕ ЗВІДСИ

Вражаючий фрагмент за ступенем самовикриття. Путін вальяжно тикає: «обменяться с тобой», «проинформирую тебя», «рад тебя видеть». Орбан підлесливо викає: «большая честь – личная встреча с Вами», «у нас с Вами за 13 лет». Так, Росія в 14 разів більша за населенням і Путін на 11 років старший. Але навіть з огляду на це такий діалог все одно виглядає гиденько. Тим більше, зважаючи на досягнення російської косметичної хірургії, різниця у віці видається зворотною реально існуючій.

Напередодні вильоту до Москви угорська опозиція, громадськість зверталися до свого прем'єра з проханням-вимогою не їздити на уклін в Кремль за нинішньої обстановки. Нині та ж опозиція може просто точно перекласти цей діалог і довести його до електорату. Цікаво, наскільки прийнятним для мадярського виборця є таке ставлення до людини, яка представляє їхню країну?

Путін зі свого боку, звичайно, теж міг би стриматися, бути більш ввічливим. Але вирішив цього не робити. Навіщо? Співрозмовник і так проковтне. Ціни на газ у п'ять разів нижче - просто так, чи що, даються. А у всесвітній англійській мові відмінність між «ти» і «ви» – з часів Шекспіра вивітрилася. Тому ніхто, мабуть, і уваги не зверне.

Варто зазначити, як легко і гармонійно Орбан перейшов на стилістику Путіна і Лукашенка – бравірування довгим терміном перебування при владі. Тільки у нього і у Путіна є такі багаті спогади «о едином прошлом России и Европейского союза».

Ось, до речі, славне продовження діалогу:

«Орбан: И я, честно говоря, не планирую уходить. В апреле выборы.

Путін: Да, я знаю.

Орбан: Я собираюсь на них выходить и собираюсь выигрывать. Поэтому у меня обоснованное предположение, что мы будем с Вами сотрудничать в течение долгих лет».

Вибори-2021 для Орбана, вибори-2024 для Путіна. Різні умови, різна ймовірність перемоги, 50% в одному випадку, 100% – в іншому. Але, погодьтеся, це не заважає встановленню теплого автократичного взаєморозуміння.

Важливе питання: а чим ще, окрім приниження, угорський прем'єр платить або зможе заплатити за путінську щедрість? Ну, по-перше, сам собою факт активної розкольницької проросійської діяльності в ЄС і НАТО. Здається, не випадково, що з прильотом Орбана до Москви була синхронізована розсилка Росією запитів щодо її ультимативних «гарантий безопасности» - всім країнам-членам ОБСЄ. Як забавно, ще недавно говорили, що важливо поговорити тільки із США, і навіть НАТО – не зовсім той рівень. Аж тут велика Росія звернула погляд на кожну європейську державу. З чого б це?

По-друге, можливий і варіант відкладеної плати. І тут найбільш вірогідними є два варіанти. Перший - голос Угорщини під час літнього голосування за чергове продовження санкцій ЄС проти Росії. Другий - посилення у потрібний для Кремля момент дипломатичного тиску Будапешта з приводу угорської меншини в Україні.

ФРАЗА БЛІНКЕНА ДОБРЕ ЗАПАМ'ЯТАЛАСЯ ПУТІНУ

Переговори тривали дуже довго - майже п'ять годин. Цікаво, як багато часу з цього було присвячено ось цьому путінському: «Мне было бы очень важно обменяться с тобой мнениями о ситуации сейчас в сфере безопасности в Европе». Мабуть, дуже багато, оскільки на пресконференції Путін дуже багато часу присвятив цим питанням. Це висвітлено і процитовано в медіа.

Але я хотів би звернути особливу увагу на один не зовсім міткий, як для Путіна, пункт. Там, де він говорить про жахливу провокаційну роль Америки щодо України, – нібито спровокувати її на війну з РФ, щоб потім вводити санкції. Ось цитатка: «Мне представляется, что те же Соединенные Штаты не столько заботятся о безопасности Украины, хотя, может быть, и думают об этом, но где-то на втором плане».

Ця фраза на тлі того, що було сказано Путіним вище, є самовикривальною, і вона про те, що, виявляється, можна бути трошки вагітним... Розумієте, тут або-або. Або США думають про стримування Росії за допомогою України і провокації РФ (за нашої ж допомоги) на агресивність для подальших санкцій. Або США «заботятся о безопасности Украины», «думают об этом», нехай навіть «где-то на втором плане». 

Але звідки ж у Путіна взялася така невдала обмовка? А з розмов Блінкена і Лаврова, коли виявилося, що Вашингтон не висловлює занепокоєння, а наполягає, щоб Москва відвела війська від кордону з Україною. Схоже, для Кремля така наполегливість стала неприємною несподіванкою і врізалася в пам'ять.

А попереду - та-дам-м-м! – Олімпіада. Ну і переговори РФ і КНР на рівні глав МЗС і держав. Зараз не 2008-й рік з війною 08.08.08. Ситуація в світі сильно змінилася. Та й Україна набагато більша за Грузію. Тому, мабуть, можна погодитися з тими, хто вважає, що до кінця Олімпіади, до 20 лютого різкого загострення з російського боку не буде. Втім, все одно треба бути напоготові.

З іншого боку, це також не означає, що «щось буде» після 20 лютого. Поки Росія перейшла в режим виліплювання перемоги із самого факту безперервних переговорів з загальною метою «сохранить Путину лицо» (те саме, яке молодше, ніж у Орбана).

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-