Байден хоче домовитися з Катаром про постачання газу до Європи – ЗМІ

Байден хоче домовитися з Катаром про постачання газу до Європи – ЗМІ

Укрінформ
Президент США Джо Байден прагне домовитися з Катаром про постачання газу до Європи на випадок вторгнення російських військ в Україну та відмови від російських енергоносіїв.

Як повідомляв Укрінформ, про це повідомляє AP.

Зазначається, що Катар — другий у світі експортер скрапленого природного газу — прагне допомогти, але може запропонувати лише обмежену допомогу, в тому випадку, якщо Москва зупинить потік енергоносіїв до країн Європи.

«Катар бачить це як можливість ще більше покращити відносини зі США після Афганістану, але це буде важко зробити, оскільки надлишку пропозиції немає», - заявив економіст з питань енергетики в Інституті Близького Сходу Єшар Аль-Малекі.

На думку енергетичних аналітиків, Катар вже постачає максимально можливі для себе об’єми газу, переважно до країн Азії. І навіть якщо деякі американські союзники США, такі як Індія, Японія та Південна Корея, погодяться відмовитися від певних об’ємів газу на користь країн Європи, це матиме невеликий вплив на пом’якшення удару від припинення енергопостачання.

Очікується, що Байден також обговорить з лідером Катару, який нині перебуває у Вашингтоні, зусилля США щодо відновлення ядерної угоди з Іраном 2015 року.

Але спроби розробити плани на випадок надзвичайних ситуацій, якщо буде припинено постачання російського газу до Європи, є, мабуть, найактуальнішим питанням порядку денному, наголошує ЗМІ.

Читайте також: Штати ведуть консультації з Німеччиною про згортання Nord Stream 2 - Нуланд

Як повідомлялося, наприкінці грудня Росія виставила низку вимог щодо так званих «гарантій безпеки» до США та НАТО відносно скорочення американських військ та озброєнь у Європі та відмови від подальшого розширення альянсу на схід. Вашингтон та керівництво НАТО відповіли на них відмовою. Серія січневих переговорів із РФ закінчилася безуспішно. Захід закликає Москву відвести війська від українського кордону та погрожує масштабними санкціями у разі можливого вторгнення.

фото: twitter.com/POTUS

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-