На телефонах дипломатів Фінляндії виявили шпигунські програми

На телефонах дипломатів Фінляндії виявили шпигунські програми

Укрінформ
Фінські дипломати стали об'єктами кібершпигунства за допомогою шкідливого ПЗ Pegasus, розробленого NSO Group Technologies.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті міністерства закордонних справ Фінляндії.

Зазначається, що високотехнологічне шкідливе ПЗ заражало телефони користувачів Apple або Android непомітно для них і без будь-яких дій з боку користувача. За допомогою шпигунського ПЗ зловмисники могли збирати дані з пристрою і використовувати його функції.

«Восени та взимку 2021–2022 років міністерство закордонних справ разом з різними державними органами та зацікавленими сторонами розслідувало цю справу», - йдеться у повідомленні.

Шпигунство було спрямоване проти персоналу, який перебуває за межами Фінляндії.

МЗС країни заявляє, що по телефону опрацьовувалася публічна інформація або інформація з найнижчим рівнем конфіденційності. Проте у відомстві наголосили, що навіть якщо інформація прямо не засекречена, самі дані та їхнє джерело можуть бути предметом дипломатичної конфіденційності.

Читайте також: У Німеччині громадянина РФ звинуватили у шпигунстві

Як повідомляв Укрінформ, влітку минулого року президент Франції Емманюель Макрон змінив свій телефонний апарат і номер через побоювання, що попередній пристрій могли відстежувати на тлі ситуації зі стеженням за допомогою програмного забезпечення Pegasus.

За даними журналістів, шпигунське програмне забезпечення Pegasus, розроблене та ліцензоване ізраїльською компанією NSO, використовувалося для спроб і успішних зламів смартфонів, які належать журналістам, державним службовцям та правозахисникам у глобальному масштабі.

Американський виробник Apple подав до суду на ізраїльську компанію, яка допомагала урядам та правоохоронним органам іноземних країн зламувати смартфони iPhone для отримання інформації про їхніх власників і стежити за ними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-