Назарбаєва позбавили довічного головування у Раді безпеки Казахстану

Назарбаєва позбавили довічного головування у Раді безпеки Казахстану

Укрінформ
Парламент Казахстану позбавив Нурсултана Назарбаєва довічного головування в Раді безпеки країни та Асамблеї народу Казахстану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє 24kg.

Зазначається, що Мажиліс (нижня палата) парламенту затвердив це рішення на пленарному засіданні 19 січня.

Згідно з висновком Комітету з питань конституційного законодавства, судової влади та правоохоронних органів, зміни спрямовані на передачу чинному главі держави повноважень голови Асамблеї народу Казахстану та керівника Ради безпеки.

Так, закон про Асамблею виключає довічне право першого президента Казахстану Елбаси (лідера нації) очолювати її, а закон про Раду безпеки — довічне право очолювати Раду безпеки.

Крім того, парламент обговорює зміни та доповнення до законів, які зберігають за Назарбаєвим право бути членом Конституційної ради республіки, а також виступати в уряді та парламенті.

Читайте також: Президент Казахстану звільнив голову ЦВК – ще одного родича Назарбаєва

Як повідомляв Укрінформ, у Казахстані 2 січня розпочалися мітинги проти стрімкого підвищення цін на скраплений газ. Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

Читайте також: Третій зять Назарбаєва пішов у відставку

За офіційними даними, під час протестів у Казахстані щонайменше 227 людей загинули. Затримані – понад 9 тисяч осіб.

19 січня президент Токаєв скасував надзвичайний стан у країні.

Раніше у відставку пішли три зяті Назарбаєва. Також Токаєв звільнив із посади першого заступника голови Комітету національної безпеки племінника Назарбаєва Самата Абіша.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-