У Бельгії ввели в дію «коронавірусний барометр»

У Бельгії ввели в дію «коронавірусний барометр»

Укрінформ
Урядовий Консультативний комітет у Бельгії на тлі ускладнення ситуації з COVID-19 ввів у дію «коронавірусний барометр», який визначає епідеміологічний кольоровий код та слугуватиме орієнтиром у дотриманні обмежувальних та запобіжних заходів.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на видання The Brussels Times.

«Коронавірусний барометр складатиметься з трьох секторів: жовтого, помаранчевого та червоного – із відповідним переліком заходів для культурних та інших масових подій, а також для закладів сфери гостинності. Це не означає, що ми ставимо політику щодо COVID-19 «на автопілот». Колір коду та передбачені ним заходи визначатиме Консультативний комітет на підставі наукового аналізу та медичної статистики», - заявив прем’єр-міністр Александр Де Кроо.

Для переведення «коронавірусного барометра» з одного кольорового коду на інший уряд встановив конкретні показники на основі результатів клінічних спостережень та статистики за 18 місяців. Найважливішими з них є рівень госпіталізації та кількість людей, які потребують інтенсивної терапії.

Червоний колір оголошується, коли кількість нових пацієнтів з COVID-19 становить 150 і більше осіб на день, а кількість людей у реанімаціях перевищує 500 осіб. Помаранчевий колір - коли щодня реєструють понад 65 госпіталізацій, а інтенсивної терапії потребують більш як 300 пацієнтів. Жовтий колір охоплює статистику, що є нижчою за ці показники.

З наступної п’ятниці Бельгія продовжуватиме жити за «червоного» коду. Це означає, що заходи у приміщеннях мають відбуватися за присутності не більш ніж 80 осіб, просто неба - не більш ніж 200 осіб за умови носіння масок. При цьому заповнюваність залів не має перевищувати 70 відсотків за постійного контролю за вентиляцією та якістю повітря. Кафе, бари та ресторани продовжуватимуть працювати із дотриманням карантинних заходів (щодо дистанції та кількості людей за одним столом), а час їхньої роботи подовжили на годину - до 24-ї.

Залишається чинною рекомендація дотримуватися дистанційного режиму роботи не менш ніж 4 дні на тиждень. Магазини рекомендовано відвідувати поодинці або парами і обов’язково - у захисних масках.

Для відвідання кафе, ресторанів або публічних заходів обов’язковою залишається наявність COVID-сертифікатів. Починаючи з 1 березня такі сертифікати будуть чинними за наявності бустерного щеплення, якщо час після введення останньої дози основної вакцинації перевищуватиме 5 місяців.

Прем'єр-міністр Бельгії, коментуючи ситуацію щодо коронавірусу, зазначив, що варіант Омікрон підтвердив свою сумну репутацію, і те, що зараз насувається на Європу, є навіть не черговою хвилею, а справжнім коронавірусним цунамі.

За даними тижня, що минає, середня кількість нових захворювань у країні сягнула майже 32 тисяч на день. У понеділок і вівторок у Бельгії фіксували "рекордні" понад 60 000 випадків інфікування.

З 15 по 21 січня щодня з коронавірусом до бельгійських лікарень потрапляли у середньому 272 людини (+43% порівняно з попереднім тижнем). У лікарнях перебуває 2 851 пацієнт з COVID-19 (+35%), зокрема 364 – у відділеннях інтенсивної терапії.

Читайте також: Кількість нових COVID-випадків у Бельгії за тиждень зросла більш ніж наполовину

Так званий репродуктивний рейтинг вірусу становив 1,27, що означає активне поширення інфекції.

Станом на 19 січня в Бельгії повністю вакциновано 8 840 933 людини – 77% від загальної кількості населення. Водночас 6 114 134 людини вже зробили бустерне щеплення (53 відсотки від населення).

Як повідомлялося, станом на ранок 22 січня у світі зафіксовано 347 142 556 випадків COVID-19, зокрема 5 603 843 летальні, одужало 276 740 145 осіб.

Фото: Belga

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-