Використання мРНК-вакцин проти коронавірусу не впливає на вагітність – ЕМА

Використання мРНК-вакцин проти коронавірусу не впливає на вагітність – ЕМА

Укрінформ
Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) заявило, що використання мРНК-вакцин проти коронавірусу не впливає на вагітність, не викликає ускладнень, і їх використання є безпечним та ефективним.

Про це під час пресконференції заявив голова департаменту стратегії біологічних загроз для здоров'я та вакцинації ЕМА Марко Кавалері, передає Укрінформ. 

“Експерти не виявили жодних ознак підвищеного ризику ускладнень вагітності, викиднів, передчасних пологів після вакцинації мРНК”, - зазначив він.

Зазначається, що такого висновку фахівці дійшли після даних спостережень за тисячами жінок на різних стадіях вагітності. А найпоширеніші побічні ефекти вакцинації у вагітних такі ж, як у інших категорій вакцинованих.

Зокрема, йдеться про головний біль, втому, біль у м’язах, температуру, почервоніння у місцях ін'єкції.

Читайте також: Безпечно та необхідно: Центр здороврекомендує вагітним COVID-вакцинацію

Як повідомляв Укрінформ, у Європейському агентстві з лікарських засобів (EMA) вважають, що довгострокова стратегія боротьби проти COVID-19 не має ґрунтуватися на постійних та частих бустерних щепленнях. На думку Кавалері, стратегія введення бустерів кожні чотири місяці гіпотетично створює ризик перевантажити імунну систему людей і призвести до виснаження.

У світі, станом на ранок 18 січня, кількість хворих на COVID-19 становить 331 558 873. При цьому 269 090 317 осіб одужали, 5 563 790 хворих померли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-