Проти Шендеровича у Росії хочуть порушити ще одну кримінальну справу – ЗМІ

Проти Шендеровича у Росії хочуть порушити ще одну кримінальну справу – ЗМІ

Укрінформ
Загальноросійський громадський рух «Ветерани Росії» клопочеться про порушення другої кримінальної справи за статтею «Реабілітація нацизму» проти письменника, публіциста Віктора Шендеровича, який тиждень тому виїхав з Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє газета «Известия».

Офіційне звернення у понеділок, 17 січня, було направлено «Ветеранами Росії», генпрокурору РФ Ігорю Краснову, голові Слідчого комітету Олександру Бастрикіну та міністру внутрішніх справ Володимиру Колокольцеву.

Фахівці ЗГР провели експертизу передачі "Особлива думка" від 6 травня 2021 року на радіостанції "Ехо Москви". Її учасники Віктор Шендерович та ведучий Максим Курніков осмислювали роль СРСР у Другій світовій війні.

Читайте також: Петиція про заборону концертів артистів з РФ набрала необхідну кількість підписів

Експерти ЗГР «Ветерани Росії» заявили про виявлення у передачі схвалення злочинів, встановлених Нюренберзьким трибуналом, поширення свідомо неправдивих відомостей про діяльність СРСР у роки Другої світової війни, про ветеранів так званої «Великої вітчизняної війни», неповаги до російського суспільства, відомостей про дні слави та пам'ятні дати РФ, пов'язані із захистом вітчизни.

Окремо Шендеровича засуджують за використання терміна «победобесие» щодо того, як сучасний російський режим відзначає перемогу у Другій світовій війні, а також за «глумлення» над військовими парадами, що проходять у Росії, ходами так званого «Безсмертного полку» та інших підтримуваних Кремлем форм святкування.

Читайте також: У Росії оголосили «іноагентами» Шендеровича, Гельмана і Pussy Riot

У підсумку експерти «Ветеранів Росії» роблять висновок, що «у словах Віктора Шендеровича є всі ознаки реабілітації нацизму».

Віктор Шендерович на своєму обліковому записі у Фейсбуці так відреагував на це повідомлення: «Докопалися до травневої програми на "Ехо" - отже, копали спеціально, шукали на мене нову криміналку. Отже, отримана відмашка, інакше з чого раптом... Ну, я натяк уже зрозумів, можна не повторювати».

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня російський письменник, драматург, сатирик Віктор Шендерович заявив про своє рішення залишити Росію у зв'язку з ймовірним порушенням кримінальної справи за заявою бізнесмена Євгена Пригожина та можливим арештом на час слідства.

Раніше, 30 грудня 2021 року компанія Пригожина, якого називають "кухарем Путіна", "Конкорд" заявила про стягнення з Олексія Навального та його прихильників, у тому числі з Шендеровича, понад 4 млн рублів (53,4 тис. доларів) за позовами "про захист честі, гідності та ділової репутації".

У компанії додали, що в процесі розгляду знаходяться вісім позовних заяв і до подачі готуються ще близько семи.

Також наприкінці минулого року Віктор Шендерович був внесений Мін'юстом РФ до реєстру ЗМІ-іноагентів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-