Туреччина та Вірменія вперше з 2009 року провели переговори щодо нормалізації відносин

Туреччина та Вірменія вперше з 2009 року провели переговори щодо нормалізації відносин

Укрінформ
У російській столиці Москві відбулася зустріч спецпредставника з процесу нормалізації між Вірменією та Туреччиною, віцеспікера Вірменії Рубена Рубіняна та спецпосланника Туреччини з нормалізації відносин з Вірменією Сердара Килича.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Новини-Вірменія.

"Під час першої зустрічі, що відбулася в позитивній та конструктивній атмосфері, спеціальні представники обмінялися попередніми думками щодо процесу нормалізації шляхом діалогу між Вірменією та Туреччиною", - йдеться у заяві МЗС Вірменії.

У відомстві додали, що сторони домовилися продовжити переговори без попередніх умов з метою повної нормалізації.

Зазначається, що дату та місце проведення другої зустрічі буде визначено дипломатичними каналами в належний час.

Читайте також: Бойові дії на кордоні Азербайджану та Вірменії: є втрати з обох боків

Як відомо, 24 грудня 1991 року Туреччина офіційно визнала Республіку Вірменія, але досі відмовляється встановити дипломатичні відносини з Вірменією.

У 1993 році Туреччина в односторонньому порядку закрила повітряний і наземний кордони з Вірменією. Повітряний кордон був відкритий у 1995 році під тиском міжнародної спільноти. Для відкриття сухопутного кордону та встановлення дипвідносин Туреччина висуває ряд неприйнятних умов, зокрема відмову від міжнародного визнання Геноциду вірмен.

Починаючи з 1991 року, було здійснено ряд спроб для нормалізації двосторонніх відносин, які не дали результатів через позицію Туреччини.

Процес нормалізації відносин восени 2008 року ініціював Серж Саргсян, який обіймав тоді посаду президента Вірменії. 10 жовтня 2009 року глави МЗС Вірменії та Туреччини підписали у Цюріху "Протокол про встановлення дипвідносин" та "Протокол про розвиток двосторонніх відносин", які мали бути ратифіковані парламентами двох країн. Проте 22 квітня 2010 року Саргсян своїм указом зупинив процес ратифікації вірмено-турецьких протоколів, заявивши, що Туреччина «не готова продовжувати розпочатий процес».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-