Польські вчені виявили генетичний варіант, який ускладнює перебіг COVID-19

Польські вчені виявили генетичний варіант, який ускладнює перебіг COVID-19

Укрінформ
Генетичний варіант, який зумовлює тяжкий перебіг і високу смертність від коронавірусу, можуть мати 14% поляків і 9% усіх європейців.

Такого висновку дійшли польські науковці з Медуніверситету в Білостоці, передає Укрінформ з посиланням на tvn24.

Як зазначається, виявлений групою науковців під керівництвом професорів Марціна Монюшко і Мирослава Кваснєвського генетичний варіант більш ніж удвічі збільшує ризик тяжкого перебігу коронавірусної хвороби та смерті пацієнта.

За оцінками дослідників, цей генетичний варіант мають 14% поляків, а загалом - 9% європейців.

Своє відкриття вчені вважають переломним у боротьбі з коронавірусом. Вони припускають, що це може допомогти виявляти осіб, яким найбільше загрожує COVID-19.

На думку науковців, на перебіг коронавірусної хвороби гени впливають навіть більше, ніж фактори віку чи наявності супутніх хвороб.

Відкриття фахівці Медуніверситету в Білостоці зробили спільно з Інститутом легеневих хвороб і туберкульозу у Варшаві та компанією ImageneMe. Під час дослідження, в якому також брала участь низка медзакладів, було детально обстежено 1,5 тис. пацієнтів з COVID-19.

Дослідники підкреслюють, що це відкриття має привести до розробки тесту, який дозволить виявляти людей, котрі мають такий генетичний варіант, аби максимально убезпечити їх від зараження коронавірусом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-