Чеський суд пом’якшив вирок спільнику російських окупантів на сході України

Чеський суд пом’якшив вирок спільнику російських окупантів на сході України

Укрінформ
Апеляційний суд Праги пом’якшив вирок Лукашу Новачеку, раніше засудженому до 20 років позбавлення волі за обвинуваченням у перебуванні в лавах проросійських сепаратистів на сході України.

Він проведе за ґратами 6 років, передає Укрінформ із посиланням на Blesk.

У поясненні йдеться про те, що участь 27-річного ремонтника з Карлових Вар у бойових діях не доведена, тому судді визнали Новачека винним в участі в організованій злочинній групі, а не в теракті. Вирок є остаточним.

Новачек зізнався, що в липні 2015 року поїхав до Росії, а звідти в Україну, де пробув пів року в сепаратистських казармах. Проте, за його словами, брати активну участь у військових завданнях відмовився, натомість працював переважно на кухні. Раніше в суді в Пльзні заявляв, що просто «чистив картоплю та копав вигрібні ями». Стверджується, що він також відремонтував школу та лікарню та розчищав уламки після вибуху. У січні 2016 року Новачек переїхав до Москви, подав заяву на отримання паспорта в посольстві Чехії та повернувся додому.

Чоловік також заявив, що приїхав у Донецьк, щоб побачити дівчину, з якою познайомився через Інтернет. За його словами, її знайомі пропонували йому посаду в донецькій армії, але він залишився цивільним працівником. Суддям Апеляційного суду він сказав, що вчинив «юнацьку нерозсудливість».

Новачеку загрожувало понад 26 років ув’язнення. У першому обвинуваченні було зазначено, що він служив у розвідці, охороні та патрулюванні, а також воював з українськими військами, які захищають суверенітет і територіальну цілісність своєї країни. Доказом послужили його фотографії у формі та зі зброєю.

Чеські суди вже розглянули кілька справ, пов’язаних із бойовими діями на сході України. Зокрема, білорус Олексій Фадєєв був засуджений до 21 року в'язниці. Минулого тижня Празький міський суд засудив до 21 року ув'язнення колишнього солдата Мартіна Сукупа, щоправда, заочно.

Фото: www.blesk.cz

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-