У РФ хочуть замінити «формулу» про нерозширення НАТО на мадридському саміті

У РФ хочуть замінити «формулу» про нерозширення НАТО на мадридському саміті

Укрінформ
Глава російської делегації на зустрічі в Женеві представників США та РФ заявив, що Росії потрібні «залізобетонні гарантії» того, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО, закріплені у рішенні мадридського саміту Альянсу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу із посиланням на трансляцію преспідходу Рябкова до журналістів.

«Ми хотіли б, щоб на мадридському саміті НАТО формула, прийнята бухарестським самітом у 2008 році, була б відкликана та замінена на наступну: "Україна та Грузія ніколи не стануть членами Північноатлантичного альянсу», - сказав Рябков.

Він заявив, що в умовах недовіри до іншої сторони Росії потрібні «залізобетонні, юридично значущі гарантії», які, за його словами, є першорядним питанням національної безпеки Росії.

Перед цим Рябков також сказав, що "не можна недооцінювати ризики військової конфронтації" і що американська сторона, відмовляючись від нерозширення НАТО, недооцінює серйозність ситуації.

Як повідомлялося, у Женеві 10 січня відбулися двосторонні переговори США-Росія, які тривали понад сім годин.

Переговори в Женеві, які пройшли у форматі Діалогу зі стратегічної стабільності США-Росія, стали першим раундом дискусій із росіянами та мають на меті пошук шляхів деескалації в Європі. Діалог відбувається на тлі зосередження російських військ біля кордонів України, а також ультимативних вимог Кремля щодо «гарантій безпеки» у Європі. Минулого місяця в Москві, зокрема, заявили, що хочуть, щоб Північноатлантичний альянс повернувся до позицій 1997 року, а також Україна та Грузія втратили будь-які перспективи членства в НАТО.

З американського боку заперечували готовність обговорювати такі вимоги та заявили, що спілкуватимуться з росіянами лише з тих питань безпеки, де є поле для дипломатичного діалогу.

Як повідомляв Укрінформ, 12 січня заплановано другий раунд спілкування з РФ у рамках засідання Ради НАТО-Росія у Брюсселі. Наступного дня, 13 січня, переговори з російською стороною мають відбутися у форматі Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Черговий саміт НАТО має відбутися 29-30 червня 2022 року в Мадриді (Іспанія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-