Переговори в Женеві: Росія дорікнула США в непоступливості щодо «гарантій безпеки»

Переговори в Женеві: Росія дорікнула США в непоступливості щодо «гарантій безпеки»

Укрінформ
Глава російської делегації на переговорах із США у Женеві Сергій Рябков заявив, що у РФ "немає намірів напасти на Україну", але ризик військової конфронтації високий.

Про це він сказав після зустрічі представників США та Росії на прес-конференції, яка транслювалася онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми пояснили американським колегам, що жодних планів, намірів напасти на Україну у нас немає і бути не може, а всі заходи щодо бойової підготовки сил здійснюються в межах нашої національної території», - стверджує Рябков.

При цьому він висловився з приводу «неготовності» США вирішувати питання щодо «гарантій безпеки» «в ключі, що влаштовує Росію». У цьому контексті заступник глави МЗС РФ назвав, зокрема, нерозширення НАТО, відсутність ракет біля кордонів РФ, відмову від "залучення" Києва до НАТО.

Водночас, Рябков заявив, що «недооцінювати ризики військової конфронтації не можна», а американська сторона, відмовляючись від нерозширення НАТО, за його словами, недооцінює серйозність ситуації.

Як повідомлялося, у Женеві 10 січня відбулися двосторонні переговори США-Росія, які тривали понад сім годин.

Переговори, які пройшли у форматі діалогу зі стратегічної стабільності США-Росія, стали першим раундом дискусій з росіянами та мають на меті пошук шляхів деескалації в Європі. Діалог відбувається на тлі зосередження російських військ біля кордонів України, а також ультимативних вимог Кремля щодо «гарантій безпеки» у Європі. Минулого місяця в Москві, зокрема, заявили, що хочуть, щоб Північноатлантичний альянс повернувся до позицій 1997 року, а також щоб Україна та Грузія втратили будь-які перспективи членства в НАТО.

З американського боку заперечували готовність обговорювати такі вимоги та заявили, що спілкуватимуться з росіянами лише з тих питань безпеки, де є поле для дипломатичного діалогу.

12 січня заплановано засідання Ради Росія-НАТО у Брюсселі. Наступного дня, 13 січня, переговори з російською стороною мають відбутися у форматі Постійної ради ОБСЄ у Відні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-