Вчені знайшли молекулу, яка «паралізує» COVID-19

Вчені знайшли молекулу, яка «паралізує» COVID-19

Укрінформ
Фінські вчені виявили молекулу, яка блокує спайк-білки коронавірусу SARS-CoV-2 та захищає людину від зараження протягом кількох годин.

Як повідомляє Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Для цього достатньо нанести речовину, що містить молекулу, на слизову оболонку носа.

Зазначається, що віруси проникають у клітини людини за допомогою розташованих на їхній поверхні шипоподібних спайк-білків. Але у коронавірусів – як у різних варіантів SARS-CoV-2, так і у вірусу SARS, що спричинив на початку двохтисячних епідемію атипової пневмонії, – у цих білках є слабке місце.

За словами вірусолога Анни М'якеля, молекула TriSb92 стискає або зв'язує схоже на тризубець вістря білка й не дає йому пробратися у клітини. Тому вірус, що потрапив на слизові, не викликає захворювання.

М'якеля називає це своєрідною біологічною захисною маскою. Під час дослідів на тваринах вона показала себе дуже ефективною. TriSb92 захищала лабораторних мишей від коронавірусу протягом восьми годин. В аналогічних умовах усі миші, які не отримали спрею з молекулою, заразилися коронавірусом.

Поки що незрозуміло, коли спрей може з'явитися в аптеках. Це залежатиме від того, визнають його лікарським засобом чи ні. А поки що вчені з'ясовують, чи може молекула TriSb92 допомогти при постконтактній профілактиці коронавірусу.

Як повідомляв Укрінформ, у світі, станом на ранок 10 січня, кількість хворих на COVID-19 становить 307892951 особу. При цьому 259581783 особи одужали, 5506037 пацієнтів померли.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-