Звичайна застуда може вберегти від COVID-19

Звичайна застуда може вберегти від COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Науковці Імперського коледжу Лондону опублікували результати дослідження, згідно з яким високий рівень T-клітин внаслідок перенесеної застуди може забезпечувати захист від COVID-19.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Повідомляється, що дослідження почали проводити ще у вересні 2020 року. У ньому взяли участь 52 родини, члени яких заразилися коронавірусом невдовзі після перенесеної застуди. Науковці хотіли дослідити, чи є зв’язок між імунітетом внаслідок застуди та перебігом хвороби. Вони дійшли висновку, що частиною імунітету від COVID-19 є T-клітини, які формуються в тому числі внаслідок звичайної застуди. Зокрема у більшості людей, які брали участь у дослідженні, вчені виявили значно вищий рівень цих клітин.

ЗМІ відзначає, що автори дослідження, яке було опубліковано в авторитетному журналі «Nature Communications», заявляють, що його результати можуть знадобитися для виробників вакцин. Зокрема, зазначається, що існуючі вакцини концентруються на так званих спайк-протеїнах вірусу, які регулярно мутують та створюють такі варіанти, як Омікрон, що значно зменшує ефективність вакцин. Натомість внутрішні протеїни, на які діють T-клітини, мають значно менший потенціал до мутації, заявляє співавтор дослідження професор Аджит Лалвані.

Як повідомляв Укрінформ, інкубаційний період у разі інфікування штамом коронавірусу Oмікрон складає три дні, тоді як у разі інфікування штамом Ухань - п'ять днів, Дельта - чотири дні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-