Про перезавантаження у відносинах із Росією зараз не йдеться – МЗС Польщі

Про перезавантаження у відносинах із Росією зараз не йдеться – МЗС Польщі

Укрінформ
Перезавантаження у відносинах з Росією в нинішніх умовах ведення нею агресивної політики є неможливим.

На цьому в ефірі Польського радіо в понеділок наголосив заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач, передає Укрінформ.

“Зараз про перезавантаження (з Росією – ред.) немає мови… Є простір для розмови з Росією, але не за такою формулою, що Росія здійснює ескалацію, перекидає війська і з пістолетом намагається розмовляти із Заходом”,- заявив Пшидач.

Він підкреслив, що з Росією треба вести переговори щодо багатьох питань.

“Наприклад, я виступаю за активні переговори на тему Донбасу: те, що там відбувається, як там страждають люди, як політично розв’язати цю проблему. В цьому повинна також бути зацікавлена Західна Європа, Україна і, сподіваюся, також і Росія. Якщо Росія хоче розмовляти, то Донбас є хорошою темою”,- підкреслив польський дипломат.

Він зазначив, що Росія не повинна мати права голосу в справі розширення НАТО. Вимоги Росії до НАТО він назвав відомим “радянським методом”, коли високо піднімаючи планку, очікується на реалізацію половини, або принаймні частини своїх вимог.

За його словами, деякі російські очікування, наприклад, щодо розширення НАТО на схід, вже всі відкинуто.

"10-та стаття Договору про НАТО говорить про можливість розширення Альянсу, і Росія тут не повинна мати права голосу”, - констатував Пшидач.

Польський дипломат підкреслив, що Росія cвоїми заявами переводить стрілки: сама, здійснюючи агресивні дії, намагається втлумачити НАТО, що це країни-союзники зближуються до кордонів чи намагаються здійснювати ескалацію.

“Якщо хтось є агресивним, то це – Росія. Якщо Росія хоче розмовляти, то можемо говорити з нею про Крим, Донбас, Грузію..”, - констатував заступник глави МЗС РП.

Як повідомлялося, 10 січня у Брюсселі відбулося засідання Комісії Україна-НАТО, у якому взяла участь віцепрем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Головною його метою було узгодження позицій напередодні зустрічі у форматі Ради НАТО-Росія, запланованої на 12 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-