Качинський підтвердив наявність у польських спецслужб шпигунської програми Pegasus

Качинський підтвердив наявність у польських спецслужб шпигунської програми Pegasus

Укрінформ
Віцепрем'єр-міністр Польщі з питань безпеки, лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський підтвердив наявність у польських спецслужб шпигунської програми Pegasus ізраїльського виробництва.

Інформацію, які упродовж останніх тижнів заперечували представники польського уряду, Качинський підтвердив в інтерв’ю правоконсервативному тижневику Sieci, передає rmf24.pl.

“Pegasus є програмою, яку використовують спецслужби для боротьби зі злочинністю і корупцією у багатьох країнах. Його створення і використання є результатом технологічних змін, розвитком шифрованих комунікаторів, які не можна відстежувати за допомогою старих систем моніторингу. Було б погано, якби польські спецслужби не мали такого інструменту”,- заявив Качинський.

Водночас він заперечив, що шпигунська програма Pegasus активно використовувалася владою для прослуховування опозиції під час парламентської виборчої кампанії у 2019 році.

Нагадаємо: у Польщі упродовж кількох останніх тижнів незалежні та опозиційні до влади ЗМІ пишуть про те, що уряд PiS таємно закупив Pegasus у 2017 році після досягнення домовленості про це тогочасних прем’єрів Польщі та Ізраїлю Беати Шидло і Беньяміна Нетаньягу. Водночас підкреслювалося, що підпорядковані владі польські спецслужби активно прослуховували за допомогою цієї програми опозиційних політиків, громадських активістів та противників.

За даними кіберекспертів групи Citizen Lab з університету Торонто у Канаді, може йтися про прослуховування в Польщі за допомогою Pegasus і викрадення даних зі смартфонів щонайменше трьох людей: сенатора опозиційної Громадянської коаліції Кшиштофа Брейзу, який був головою передвиборчого штабу політсили у 2019 році; адвоката відомих опозиційних політиків Романа Гєртиха та прокурора з опозиційними поглядами Еву Вжосек.

Опозиційні сили у польському Сеймі хочуть ініціювати створення у парламенті слідчої комісії з розслідування можливого використання владою програми Pegasus для слідкування за опозицією. Провладні політики заявляють, що не підтримають створення такої комісії.

Донині польські урядовці різного рівня заперечували, що Польща взагалі коли-небудь закуповувала і використовувала шпигунську програму Pegasus.

Шпигунська програма Pegasus виробництва ізраїльської компанії NSO Group дозволяє прослуховувати телефонні розмови й отримувати доступ до усіх даних інфікованого смартфона. Уряд Ізраїлю передав програму урядам багатьох країн, але згодом обмежив її надання за кордоном.

Фото: PAP, Fot: Leszek Szymański

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-