Тайвань хоче створити фонд на $200 мільйонів для інвестицій у Литву

Тайвань хоче створити фонд на $200 мільйонів для інвестицій у Литву

Укрінформ
Тайвань планує створити фонд для інвестування в Литву на 200 мільйонів доларів та викупити якомога більше заборонених Китаєм товарів з балтійської країни.

Таким чином Тайбей намагається підтримати Вільнюс, який раніше підтримав тайванців, передає Укрінформ із посиланням на FT.

Пропозиція допомогти Литві надійшла після того, як Китай понизив дипломатичні відносини з Вільнюсом та почав провадити проти литовців неофіційні торгові обмеження. Сталося це після того, як у Вільнюсі відкрили представництво Тайваню.

Голова представництва Тайваню в Литві заявив, що перші інвестиції сподіваються зробити вже цього року за гроші, гарантовані національним фондом розвитку.

Нагадаємо: напруга між Тайванем та Китаєм суттєво зросла за останні тижні на тлі посилення військового тиску з боку Пекіна, зокрема присутності китайських військових літаків у регіоні.

Пекін відкликав свого посла з Вільнюса, заборонив імпорт товарів з Литви та тиснув на іноземних виробників, щоб вони припинили використання литовських комплектуючих. Окрім того, балтійська країна змушена була евакуювати своїх дипломатів з Китаю через побоювання щодо їхньої безпеки.

Після цього президент Литви Гітанас Науседа заявив, що його країні не варто було дозволяти відкриття тайванського представництва, а назва «Тайвань» не була з ним погоджена. Втім, низка високопосадовців Литви його не підтримала.

Раніше Укрінформ повідомляв, що підрозділи сил спеціальних операцій, а також Морської піхоти США проводять таємні операції з навчання сухопутних військ Тайваню в контексті широких зусиль щодо посилення оборони острова на тлі наростальної мілітарної загрози з боку Китаю.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-