Штурм Капітолія: Байден звинуватив Трампа у поширенні «павутини брехні»

Штурм Капітолія: Байден звинуватив Трампа у поширенні «павутини брехні»

Укрінформ
Президент США Джо Байден в день річниці штурму Капітолія звинуватив свого попередника Дональда Трампа в поширенні «павутини брехні», яка стала причиною нападу рік тому.

Глава Білого дому звернувся до американців з Національної скульптурної зали Капітолія, передає кореспондент Укрінформу.

У майже 25-хвилинному зверненні Байден заявив, що експрезидент ставить власні інтереси вище за інтереси країни, й рішуче заперечив його твердження про нібито сфальшовані вибори. При цьому чинний глава держави жодного разу не назвав прізвища Трампа, вживаючи виключно вислів «колишній президент».

«Колишній президент Сполучених Штатів Америки створив і поширив павутину брехні про вибори 2020 року. Він зробив це, тому що влада для нього важливіша за принципи, тому що власні інтереси для нього важливіші за інтереси країни, Америки, і тому що вражене самолюбство означає для нього більше, ніж наша демократія й наша Конституція. Він не може змиритися з тим, що програв», - заявив Байден.

За його словами, прибічники Трампа намагаються переписати історію. «Вони хочуть, щоб ви сприймали день виборів як заколот. Чи можна вигадати більш збочений спосіб поглянути на цю країну, поглянути на Америку!» - наголосив американський лідер.

Він назвав президентські перегони 2020 року «найбільшою демонстрацією демократії в історії цієї країни», зауваживши, що на цих виборах проголосувало більше громадян, ніж будь-коли раніше.

Водночас Байден зауважив, що «колишній президент, щойно згуртувавши натовп для нападу, сидів у їдальні поряд з Овальним кабінетом у Білому домі, дивився на все це по телевізору й нічого не робив упродовжкількох годин».

Свій виступ глава Білого дому закінчив закликом до єдності, підкресливши, що «найтемніші дні можуть привести до світла й надії».

«Тож тепер зробімо крок уперед і напишімо наступний розділ американської історії, і 6 січня стане не кінцем демократії, а початком відродження свободи та чесної гри», - звернувся він до співгромадян.

Своєю чергою віцепрезидент Камала Гарріс зазначила, що цей випадок засвідчив крихкість демократії.

«6 січня ми всі побачили, якою буде наша нація, якщо сили, що прагнуть знищити нашу демократію, досягнуть успіху. Беззаконня, насильство, хаос... Жорстокий напад, який тут стався, сам факт того, як близько ми підійшли до скасування виборів, відображає крихкість демократії», - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, прибічники Дональда Трампа 6 січня 2021 року вчинили погроми в будівлі, де засідав Конгрес США, щоби формально затвердити перемогу Джо Байдена на виборах президента. Тоді загинуло п’ятеро людей.

Загалом у цій справі затримано понад 700 підозрюваних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-