Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Казахстан і режисура Кремля

Казахстан і режисура Кремля

Укрінформ
Оперативність, швидкоплинність прийняття рішень по окупації Казахстану силами ОДКБ підтверджують гірші здогадки

Ситуація в Казахстані, на мою суб'єктивну думку, зрежисована в РФ. Стиль мозкового центру, який працює в Кремлі, простежується. Його фахівці провели тренування на власних спільнотах всередині РФ (Хабаровськ), яка має спільні риси із відповідними групами людей в Білорусі та Казахстані. Згодом відпрацювали "по-бойовому" в Білорусі, довівши Лукашенка до відторгнення його світовою спільнотою та, відповідно, розгорнувши в обійми Кремля. Тепер, після розкачки ситуації нанесли удар в Казахстан, використовуючи одну й ту саму методику. Хіба що вже вдосконалену.

Треба згадати й Україну, яку вони використовували як полігон в 2013-2014 роках. Використовували в минулому часі у зв'язку з тим, що наша сторона вже навчилася подібній грі. Принаймні, протистояти. Сподіваюсь.

Причини Казахстану:

● високий протестний потенціал суспільства Казахстану (корупція, незадовільна соціально-економічна ситуація, тоталітарний режим, який не встигає за загальносвітовими змінами суспільств (функціонування інформаційних суспільств (за Тоффлером) тощо);

● спостерігається дрейф Казахстану в бік Туреччини (через Азербайджан) та посилення впливу Китаю. Казахстан разом із Білоруссю в свій час відмовились підтримувати Вірменію в рамках ОДКБ, що засвідчило про втрату управлінської ролі Москви. В той же час Нур-Султан пішов по лінії посилення військово-технічного співробітництва з Туреччиною, незважаючи на ініціативи Кремля. 29 листопада проходило засідання Парламентської асамблеї ОДКБ під головуванням її голови громадянина Володіна. На ній, серед іншого, Москвою зверталась увага на необхідності посилення безпекової діяльності з огляду на загрози реалізації "кольорових революцій" в країнах-учасниках цього блоку (дивно, вже тоді Кремль бачив загрози протестного потенціалу в тому числі в Казахстані, а Нур-Султан не бачив). Тому Казахстан терміново необхідно повертати в лоно Радянського Союзу;

● спостерігається зростання нетерпимості молоді Казахстану до росіян, утиснення російської мови як такої, що не притаманна цій країні. Значить зростає ментальний розрив з РФ з кожним роком все більше. Інші причини.

В той же час, розхитування ситуації в Казахстані прекрасно лягає в русло концепції Збігнева Бжезинського "Петля Анаконди", яка передбачає опутати конфліктами південне підбрюшшя Російської Федерації. Це відволікання сил і засобів, фінансів, геополітичної активності цієї імперії, розпорошення сил. Що вигідно нам, українцям. Одночасно, на північних кордонах РФ загорілося табло небезпеки нового старого зразка: президент Фінляндії Саулі Ніінесте на новий рік заявив, що політика Москви протирічить принципам забезпечення європейської безпеки і те, що його країна повинна мати можливість вступати в НАТО без погодження з іншими країнами (тобто РФ). Знову-таки, Москву розтягують по периметру.

Але я бачу методи розхитування ситуації, притаманні російській режисурі. Спецслужби Казахстану, скоріш за все, проґавили момент наповнення країни приїжджими з РФ провокаторами, організаторами стихійних мітингів, простих торпед. А можливо, і не проґавили, а все йде за планом.

Оперативність, швидкоплинність прийняття рішень по окупації Казахстану силами ОДКБ підтверджують мої здогадки. Адже перший літак з російськими десантниками, що залучені до "миротворчої місії", офіційно вже прибув у Казахстан. Постановочні відео також, як завжди, присутні.

Українцям слід пам'ятати: після поїдання даного пирога, Кремль (якщо не подавиться) приступить до десерту. А це ми. Я не кажу про військові методи – після перегляду відеофільмів у виконанні Москви під назвами Хабаровськ, Білорусь та Казахстан, стає зрозуміла гібридна природа режисури.

Ага, ще є Киргизстан, по якому ведуться також гібридні дії. Бо Туреччина входить і туди, реалізуючи Bayraktar TB2. Там, де посилюється військово-технічне співробітництво – там і посилюється вплив відповідних держав. До речі, парламент Киргизької республіки не зміг зібрати необхідний кворум щодо застосування своїх підрозділів у Казахстані в рамках миротворчої операції ОДКБ.

Тимофій Гольц
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-