Голова ОБСЄ - про події в Казахстані: Права і свободи мають бути захищені

Голова ОБСЄ - про події в Казахстані: Права і свободи мають бути захищені

Заява
Укрінформ
Чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау закликав до припинення насильства у Казахстані, мирного відновлення правопорядку та забезпечення громадянських свобод.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву Рау оприлюднено на сайті ОБСЄ.

"Уважно стежу за останніми подіями в Казахстані. Я твердо переконаний, що насильство ніколи не є належною відповіддю для послаблення такої напруженості. Саме тому я закликаю до мирного повернення до порядку та поваги до демократичних процесів. Права та свободи, включаючи свободу зібрань та вираження поглядів, мають бути захищені", - заявив чинний голова ОБСЄ.

Він зазначив, що деескалація ситуації та залучення всіх сторін до діалогу "є найважливішими інструментами забезпечення стабільності в країні".

За словами Рау, ОБСЄ готова допомогти Казахстану та підтримувати його на шляху політичних реформ із повним дотриманням міжнародних зобов’язань.

Як повідомляв Укрінформ, мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ, які почалися 2 січня на заході Казахстану, переросли в масові протести по всі країні.

5 січня президент Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд та запровадив режим надзвичайного стану на всій території Казахстану.

На терміновому засіданні Ради безпеки він заявив, що країну атакували "терористи". За його словами, йдеться, по суті, про "міжнародні терористичні банди", дії яких "треба розглядати як акт агресії".

У зв'язку з цим Токаєв звернувся до глав держав ОДКБ із закликом "надати допомогу Казахстану у подоланні терористичної загрози".

Фото: Wyborcza.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-