У Чехії засудили до 21 року колишнього військового, який воював за «ДНР»

У Чехії засудили до 21 року колишнього військового, який воював за «ДНР»

Укрінформ
Міський суд Праги засудив до 21 року ув’язнення громадянина Чехії, який брав участь у бойових діях на сході України на боці окупантів.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Як зазначається, вирок був винесений заочно – 49-річний засуджений Мартін Сукуп, як вважають, перебуває на тимчасово непідконтрольній українському уряду території. Адвокат засудженого вже подала апеляцію на присуд.

Під час засідання голова судової колегії Сільвія Слепічкова заявила, що Сукуп, який свого часу служив у чеській армії, мав командирський досвід і долучився до бойових дій значно активніше, ніж інші обвинувачені у подібних справах, тому й отримав такий великий строк.

У вироку сказано, що Сукуп вирушив до України 2014 року, щоб узяти участь у боях у складі збройних формувань угруповання «ДНР», і служив там принаймні до 2018 року як танкіст, командир танкової роти, потім - танкового батальйону, а також як командир артилерійської батареї. Він брав участь у боях за Краматорськ і Горлівку, в яких, за даними суду, загинули близько тисячі українських військових.

Таким чином, заявив прокурор, підсудний вчинив передбачений чеським кримінальним правом злочин терористичного нападу. Це передбачає покарання від 12 до 20 років позбавлення волі, але той факт, що він був скоєний у складі організованого злочинного угруповання, дозволяє збільшити цей термін аж на третину.

Адвокат Сукупа стверджувала, що вина її підзахисного не доведена, але суд вирішив інакше.

Зазначається, що наступного тижня Вищий суд у Празі буде розглядати в апеляційному слуханні справу Лукаша Новачека, якого у вересні засудили за аналогічний злочин до 20 років ув’язнення; Новачек визнав перебування в лавах російських гібридних сил, але заперечує, що брав участь у бойових операціях. Його викликали як одного зі свідків і у справі Сукупа, але він відмовився свідчити.

Раніше в Чехії засудили цілий ряд осіб, які брали участь у діяльності незаконних збройних угруповань «ДНР» і «ЛНР» або підтримували таку участь. Частина вироків теж винесена заочно: засуджені, найімовірніше, переховуються на окупованій території.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-