Франція стала главою Ради ЄС

Франція стала главою Ради ЄС

Укрінформ
Франція 1 січня перебрала головування в Раді ЄС від Словенії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Французького головування ЄС.

«З 1 січня 2022 року Франція приймає головування в Раді Європейського Союзу на шість місяців. Уряд Франції оголосив, що хотів би будувати своє головування навколо концепції «Відновлення, сила та почуття приналежності». Свої дії Франція координує з програмою Тріо головування на наступні 18 місяців і працюватиме разом із Чеською Республікою у другій половині 2022 року та зі Швецією у першій половині 2023 року», - йдеться у повідомленні.

На сайті оприлюднене вітальне слово президента Франції Еммануеля Макрона, в якому він викладає напрямки діяльності в межах ЄС на наступні шість місяців. Серед них – боротьба з пандемією COVID-19, економічне відродження, координація зусиль у подоланні кліматичних змін та реагування на дедалі більшу агресивність «недружніх сил».

Як зауважив президент Франції, коронакриза ще раз довела: ЄС досягає кращих результатів, коли разом долає спільні виклики. Завдяки цьому Європа досягла одного з найвищих показників вакцинації та змогла надати третім країнам найбільшу кількість вакцин. Водночас ЄС здійснив конкретні заходи для захисту власних громадян від економічних наслідків цієї кризи, від безробіття та банкрутства.

«Євросоюз веде свій курс на суверенність протягом чотирьох років. В економічних справах – із спільним боргом, в екології – із визначеною метою вуглецевої нейтральності до 2050 року, в обороні – з першим спільним військовим бюджетом, у соціальній сфері – з переглядом трудової мобільності - Європа вже зараз бере свою долю у власні руки», - підкреслив Макрон.

Він наголосив на тому, що під час Французького головування в Раді ЄС цей порядок денний, спрямований на зміцнення суверенності Європи, буде прискорений.

За словами президента, Французьке головування стане для ЄС «моментом істини» у введенні регуляторних правил та відповідальності для цифрових платформ, в опрацюванні «вуглецевої ціни» для імпортних товарів на європейських кордонах, у визначенні мінімального рівня заробітної плати європейців, для подальшого розвитку відносин Євросоюзу з країнами Африки тощо.

Як повідомлялося, до головування у Раді ЄС залучаються всі країни-члени за принципом ротації кожні 6 місяців. Система головування, що була визначена у Лісабонській угоді ЄС від 2009 року, передбачає формування так званих тріо країн, які мають спільні пріоритети та цілі, а також спадковість зусиль у їх досягненні протягом 18 місяців. Попереднє Тріо головування складали Німеччина, Португалія і Словенія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-