У Росії затримали п'ятьох екскоординаторів регіональних штабів Навального

У Росії затримали п'ятьох екскоординаторів регіональних штабів Навального

Оновлено
Укрінформ
Російські силовики за 28 грудня затримали у регіонах п'ятьох колишніх координаторів і співробітників місцевих штабів опозиціонера Олексія Навального. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал "Медуза".

Серед затриманих – Ксенія Фадєєва, наразі депутат міської думи Томська; Захар Сарапулов, екскоординатор штабу Іркутська; Єгор Бутаков, екскоординатор штабу в Архангельську; Андрій Городецький, колишній СММ-редактор штабу в Саратові; Вадим Останін, екскерівник штабу в Барнаулі (остаточна інформація про затримання ще уточнюється). У затриманих чи їх родичів пройшли обшуки. Наприклад, слідчі провели обшук у матері Вадима Останіна у Бійську Алтайського краю.

Фото: Ксенія Фадєєва, Facebook
Фото: Ксенія Фадєєва, Facebook

Обшуки у помешканні Фадєєвої проводили співробітники Слідчого комітету РФ з Москви. Сама вона знаходиться у будівлі томського СКР. За попередньою інформацією, Фадєєву збираються повезти для допиту до Москви. Її підозрюють в організації екстремістської спільноти та в участі в некомерційній організації, яка зазіхає на права громадян. Максимальна санкція за цією статтею – від 7 до 12 років позбавлення волі. Слідчий взяв з Фадєєвої та її адвоката підписку про нерозголошення.

В Іркутську до Слідчого комітету РФ після обшуку доставили колишнього голову місцевого штабу Навального Захара Сарапулова. Набір статей, що пред'являються йому як обвинувачення, уточнюється. Намічається засідання суду, який обере Сарапулову запобіжний захід. З його адвокатів взяли підписку про нерозголошення.

За статтею про створення або участь у некомерційної організації, яка зазіхає на особистість і права громадян, також допитували Єгора Бутакова з Архангельска. Про це повідомив колишній керівник мережі регіональних штабів Навального Леонід Волков. В якому статусі Бутаков проходить у справі, наразі невідомо.

Волков заявив також, що ці дії – «новий виток репресій з „екстремізму“, пред'явленого заднім числом за абсолютно легальну та публічну діяльність штабів Навального у 2017-2021 роках». Він розповів, що всім колишнім координаторам штабів, які залишалися в Росії, було запропоновано виїхати з країни. При цьому, наприклад, Захар Сарапулов та Ксенія Фадєєва «навідріз відмовилися».

Раніше, в серпні, повідомлялося, що з 37 колишніх регіональних керівників штабів Навального більш як половина переслідуються або побоюються переслідувань: 8 виїхали з РФ, 11 перебувають під слідством.

У Росії на час їх розпуску налічувалося 37 штабів Навального. Ця мережа штабів була розпущена наприкінці квітня 2021 року — після того, як прокуратура почала вимагати визнати ФБК та інші структури Навального «екстремістськими».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-