Дві дози Pfizer та Moderna діють на Омікрон слабше, ніж на Дельту

Дві дози Pfizer та Moderna діють на Омікрон слабше, ніж на Дельту

Дослідження
Укрінформ
Японські вчені у перебігу досліджень виявили, що дві дози COVID-вакцин Pfizer і Moderna значно менш ефективні проти штаму Омікрон, аніж проти Дельти.

Таку інформацію оприлюднило агентство NHK, передає Укрінформ.

«Група фахівців під керівництвом професора Катаяма Кадзухіко з Університету Кітасато виміряла рівні нейтралізуючих антитіл у культивованих клітинах, взятих зі зразків крові дванадцяти осіб, які пройшли повну вакцинацію… Шість зразків були взяті у людей, які отримали дві дози вакцини Pfizer, решта шість - у тих, хто вакцинувався препаратом Moderna», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, рівні антитіл у зразках, узятих у людей, вакцинованих три місяці тому препаратом Pfizer, проти варіанта Омікрон були в середньому на 72% нижчі, ніж рівні проти варіанта Дельта. Рівні у зразках тих, хто три місяці тому отримав другу дозу вакцини Moderna, були в середньому нижчими на 82%.

Утім, за словами професора, який очолює групу дослідників, результати цього лабораторного експерименту не означають, що вакцини неефективні проти Омікрон-штаму.

При цьому, додає NHK, Катаяма закликав тих, хто повністю пройшов вакцинацію, продовжувати дотримуватися основних заходів профілактики інфекції.

Як повідомлялося, науковці Гонконгу опублікували дослідження, в якому йдеться про те, що три дози COVID-вакцини CoronaVac, виробленої китайською компанією Sinovac, не продукують достатньо антитіл для боротьби з Омікроном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-