Люди з пригніченим імунітетом можуть бути джерелом мутацій COVID-19

Люди з пригніченим імунітетом можуть бути джерелом мутацій COVID-19

Дослідження
Укрінформ
Південноафриканські вчені, які відкрили Омікрон, досліджують гіпотезу про те, що поява нових варіантів COVID-19 може бути пов'язана з мутаціями, що відбуваються всередині інфікованих людей, імунна система яких вже ослаблена.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ВВС

Дослідники вже помітили, що коронавірус може зберігатися протягом багатьох місяців у ВІЛ-позитивних пацієнтів, які з різних причин не приймали свої ліки.

«Зазвичай, ваша імунна система виганяє вірус досить швидко, якщо вона повністю функціонує. У тих, у кого імунітет пригнічений, ми бачимо, що вірус зберігається. І він не просто сидить без діла, він реплікується. І в міру того, як він реплікується, він зазнає потенційних мутацій», - сказала професор Лінда-Гейл Беккер, яка очолює Фонд Десмонда Туту по боротьбі з ВІЛ у Кейптауні.

Два випадки, що становлять особливий інтерес, були виявлені в лікарнях Південної Африки. Одна жінка продовжувала давати позитивний результат на COVID-19 протягом майже восьми місяців, вірус у ній зазнав більш як 30 генетичних змін.

Професор Туліо де Олівейра, який очолює групу, що підтвердила відкриття Омікрона, зазначив, що «від 10 до 15» подібних випадків було виявлено в інших частинах світу, включаючи Велику Британію.

«Це дуже рідкісна подія. Але це правдоподібне пояснення того, що люди з пригніченим імунітетом можуть в основному бути джерелом еволюції вірусу», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, за даними ВООЗ, варіант коронавірусу Омікрон становить «дуже високий» глобальний ризик, і є деякі свідчення того, що вакцина не може повністю захистити від нього, але даних про ступінь небезпеки варіанту ще мало.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-