Євросоюз дає Молдові ґрант на €60 мільйонів для вирішення газової кризи

Євросоюз дає Молдові ґрант на €60 мільйонів для вирішення газової кризи

Укрінформ
Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Молдови Ніку Попеску і єврокомісар з питань політики сусідства та розширення Олівер Вархелі у середу підписали в Брюсселі угоду про фінансування між Молдовою та Європейською комісією.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NewsMaker.

Згідно з контрактом, ЄК виділить грант 60 млн євро, щоб допомогти Молдові впоратися з енергетичною кризою.

"...Ця програма фінансової допомоги доповнює план відновлення економіки Молдови, згідно з яким країна отримає близько €600 млн макрофінансової допомоги в найближчі три роки", - написав Попеску у Фейсбуці.

Попеску і Вархелі підписали угоду в присутності президента Молдови Маї Санду та голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

«Це безоплатна допомога. Кошті надійдуть у бюджет країни до кінця цього року. Підтримка ЄС допоможе нам зменшити витрати громадян на опалення та зміцнити енергетичну безпеку», - написала Санду в Фейсбуці.

Як повідомляв Укрінформ, 22 жовтня уряд Молдови схвалив запровадження надзвичайного стану в галузі енергетики через газову кризу на всій території країни на 30 днів.

У російському Газпромі заявили, що зупинять постачання газу в Молдову, якщо країна не продовжить контракт з 1 грудня і не виплатить борг у розмірі 709 млн дол. Уряд Молдови не визнає цього "історичного" боргу перед Газпромом і РФ.

28 жовтня голова уряду Молдови Наталія Гаврилиця заявила про прогрес у переговорах з російським Газпромом щодо нової угоди про постачання газу.

Уряд Молдови та російська компанія Газпром, контрольована державою, заявили, що домовилися продовжити контракт на постачання російського газу з 1 листопада на п'ятирічний термін.

Фото: Ніку Попеску, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-