Швейцарія екстрадує до США пов’язаного з Кремлем російського бізнесмена

Швейцарія екстрадує до США пов’язаного з Кремлем російського бізнесмена

Оновлено
Укрінформ
Федеральний суд Швейцарії у понеділок підтвердив екстрадицію до Сполучених Штатів затриманого у березні за запитом США російського бізнесмена Владислава Клюшина, якого пов’язують із російською розвідкою.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung (NZZ).

"41-річний росіянин перебуває в екстрадиційній камері в'язниці в Сьйоні. У понеділок Федеральний суд з кримінальних справ підтвердив його екстрадицію до Сполучених Штатів", - йдеться у повідомленні.

Водночас зазначається, що захист Клюшина подав апеляцію до Верховного суду Швейцарії. Адвокат росіянина стверджує, що запит про екстрадицію має політичний характер і пов'язаний з тим, що його підзахисний контактує з російським урядом, і це надає йому доступ до безпекової інформації.

Швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung (NZZ) повідомляє, що 41-річний Клюшин наразі перебуває в екстрадиційній камері в'язниці в Сьйоні.

За інформацією видання, російський бізнесмен Владислав Клюшин 21 березня був затриманий 21 березня, коли прибув з родиною на відпочинок у Швейцарії. Затримання відбулося на підставі міжнародного ордера на арешт, виданого напередодні міністерством юстиції США.

У статті зазначається, що Клюшин може мати стосунок до "зухвалої операції", яку провів кіберпідрозділ російської розвідки у вересні 2016 року у готелі Palace у Лозанні. Тоді офіцерам ГРУ Євгену Серебрякову та Олексію Моренцю, які належали до військової частини 26165, вдалося приєднатися до WLAN готелю, де відбувалася конференція Всесвітнього антидопінгового агентства (ВАДА).

У запиті США на екстрадицію зазначається, що Клюшин взаємодіяв з цією військовою частиною. Але звинувачують його в економічних злочинах. За даними американської сторони, росіянин та його спільники отримали доступ до чужих комп’ютерів, заволоділи інсайдерською інформацією та використали ці відомості для незаконного отримання десятків мільйонів доларів прибутку від торгівлі акціями.

Водночас, зазначає швейцарське видання, є численні докази того, що Клюшин є близькою до Кремля людиною: як керівник ІТ-компанії M13 він тісно співпрацює з адміністрацією президента РФ, урядом і міністерством оборони. Зокрема, компанія Клюшина розробила програмне забезпечення "Катюша", яка роками використовується Кремлем для моніторингу ЗМІ та соцмереж.

За інформацією NZZ, під час затримання Клюшин мав із собою "посвідчення, яке давало йому доступ до міністерства оборони".

Росія подавала запит на екстрадицію Клюшина, щоб не допустити його видачу американській стороні, але міністерство юстиції Швейцарії відхилило його.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-