Земан пішов на поступки - новий уряд призначить у п’ятницю

Земан пішов на поступки - новий уряд призначить у п’ятницю

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан погодився на призначення уряду в запропонованому новою правлячою коаліцією складі.

Про це заявив після зустрічі з главою держави в понеділок призначений прем’єр-міністр Петр Фіала, повідомляє Укрінформ.

«Я радий оголосити по завершенні моєї годинної зустрічі з президентом Земаном, що уряд Чеської Республіки буде призначено цієї п’ятниці, як я запропонував», - сказав Фіала.

Таким чином, за словами Фіали, президент погодився із запропонованою кандидатурою на посаду міністра закордонних справ Яна Ліпавського, проти якої був категорично проти, що загрожувало конституційною кризою.

Прем'єр визнав, що у Земана залишаються застереження щодо кандидата на посаду міністра закордонних справ, але відзначив «державний крок президента», який розуміє, що вирішення кадрової суперечки через Конституційний суд не буде на благо країни та лише погіршить ситуацію. Президент, запевнив Фіала, не висував жодних умов. Прем’єр підкреслив важливість співпраці між гілками влади – президентом і урядом.

У парламенті новий уряд планується привести до присяги 12 січня.

Як повідомлялось, Мілош Земан заявляв ще напередодні, що не призначить Яна Ліпавського очільником МЗС, мотивувавши це «низькою кваліфікацією» останнього. Раніше Ліпавський висловлювався проти призначення кількох послів ЧР за кордоном, зокрема, в Україні.

Це не перший випадок, коли Земан виступає проти пропозицій прем’єра щодо міністрів його кабінету, але перший, коли глава держави поступився своєю позицією. Фіала пригрозив, що в разі незгоди президента подасть скаргу в Конституційний суд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-