У Відні починається новий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми

У Відні починається новий раунд переговорів щодо іранської ядерної програми

Фото
Укрінформ
У Відні сьогодні розпочинається новий раунд переговорів сторін-учасниць комісії з питань Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо ядерної програми Ірану.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили у делегації Європейського Союзу при міжнародних організаціях у Відні.

"Засідання спільної комісії з питань Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) відбудеться у четвер, 9 грудня, у Відні", - сказали в місії ЄС, яка організує захід.

Зустріч представників Ірану та п'яти країн, які підписували угоду (Велика Британія, Німеччина, Франція, Китай та Росія) проходить на рівні політичних директорів. Головуватиме на ній заступник Європейської служби зовнішньої діяльності Енріке Мора.

Засідання комісії з питань СВПД поновилося у Відні 29 листопада. Після п’ятиденного раунду переговорів європейські учасники повернулися у свої столиці для додаткових консультацій перед продовженням діалогу.

Іранська сторона перед зустріччю заявила про необхідність зосередитися на скасуванні санкцій США щодо Тегерана, додавши, що "вікно можливостей щодо ядерної угоди не залишатиметься відкритим вічно". За повідомленнями ЗМІ, під час переговорів Тегеран представив сторонам проєкт угоди про поновлення дії ядерної угоди у вигляді двох документів - щодо скасування санкцій США та з питань щодо атомної програми.

Після зустрічі європейські дипломати звинуватили Іран у деструктивній позиції на переговорах. Як заявили журналістам у делегаціях Німеччини, Франції та Великої Британії, Тегеран відмовився майже від усіх складних компромісів, досягнутих за кілька місяців напружених переговорів.

Американська сторона офіційно не бере участі у засіданнях спільної комісії щодо СВПД після того, як США заявили про вихід з угоди у 2018 році. Однак дипломати США присутні у Відні для проведення окремих консультацій з іншими учасниками угоди, спілкування з іранською стороною відбувається через представника ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, іранська ядерна угода була укладена 2015 року під час президентства Барака Обами у форматі P5+1 (п'ять постійних членів Ради Безпеки ООН, а також Німеччина із залученням ЄС).

Тегеран припинив виконання ядерної угоди після того, як у 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон з угоди СВПД та розпочав кампанію максимального тиску на Іран за допомогою жорстких санкцій.

У вересневій конфіденційній доповіді МАГАТЕ зазначалося, що Іран продовжує збільшувати запаси урану, збагаченого вище від відсотка, дозволеного ядерною угодою 2015 року.

Фото: делегація ЄС при міжнародних організаціях у Відні

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-