ЄСПЛ заборонив повертати до Білорусі мігрантів, які потрапили на територію Польщі

ЄСПЛ заборонив повертати до Білорусі мігрантів, які потрапили на територію Польщі

Укрінформ
Європейський суд з прав людини заборонив Варшаві депортувати до Білорусі мігрантів, якщо вони вже перебувають на території Польщі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в ухвалі від 6 грудня, оприлюдненій на сайті суду.

У документі зазначається, що у період з 20 серпня по 3 грудня 2021 року ЄСПЛ розглянув 47 заяв від 198 заявників з проханням про безпечне перебування на території ЄС. З них 44 позови були подані проти Польщі, два проти Латвії та один проти Литви.

У більшості заяв, в яких заявники стверджували, що вже перебувають на території Польщі та просили не повертати їх до Білорусі, суд застосував правило 39 та постановив, що заявників в такому разі не слід депортувати.

Правило 39 Регламенту ЄСПЛ передбачає забезпечувальні заходи в рамках скарги по суті порушення прав людини. Невиконання цих заходів суд вважає перешкодою для ефективного розгляду скарги заявника.

Також у справі щодо 32 громадян Афганістану, які опинилися на білорусько-польському кордоні, суд попросив Варшаву надати доступ до їхніх адвокатів.

Як повідомлялося, від липня на східному кордоні ЄС із Білоруссю триває криза, викликана штучним генеруванням потоку мігрантів з Близького Сходу до Європи. Гібридні дії проти Польщі, Литви та Латвії здійснює режим Лукашенка за підтримки Кремля.

На польсько-білоруському кордоні від серпня були недопущені спроби понад 40 тис. мігрантів з Близького Сходу, в основному з Іраку, потрапити з Білорусі на територію РП.

Польща частково закрила пункти пропуску на кордоні з Білоруссю, збудувала тимчасові загородження з колючого дроту. До середини наступного року Польща планує збудувати постійне загородження на кордоні з Білоруссю завдовжки майже 200 км та заввишки понад 5 метрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-