На кордоні Литви з Білоруссю починають нову спецоперацію

На кордоні Литви з Білоруссю починають нову спецоперацію

Укрінформ
У вівторок Європейське агентство прикордонної та берегової охорони Frontex завершує свою «Операцію швидкого реагування» на литовсько-білоруському кордоні. Замість неї з 1 грудня розпочнеться операція «Гнучка оперативна діяльність».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi з посиланням на голову Служби охорони державного кордону Литви (СОДКЛ) Рустамаса Любаєваса.

«Частина прикордонників уже їде, частина поступово поїде найближчими днями. Однак частина з них залишиться – з 1 грудня стартує операція "Гнучка оперативна діяльність" (англ. Flexible Operational Activities). Вона проводитиметься до кінця січня, але, швидше за все, буде продовжена», - сказав Любаєвас.

У новій місії Frontex на литовському кордоні працюватиме до 40 прикордонників ЄС. Досі їх було трохи більше 100. За словами Любаєваса, Литва запросила до відомств менші сили, наголошуючи на покращенні ситуації. «Більшість із них – експерти з прикордонної безпеки. Ми також запросили мобільні системи безпеки кордонів, гелікоптери, проте поки що від держав-членів Frontex таких пропозицій не надходило. Сподіваємось, що під час операції такі держави з'являться», - наголосив командир прикордонної служби.

За його словами, відсутність обладнання не має викликати проблем у забезпеченні охорони кордону, оскільки Литва зможе частіше використати власний вертоліт, експлуатаційні витрати якого покриватиме Frontex. «Ми не бачимо жодних ризиків, у нас все більше і більше стаціонарних систем моніторингу. Ми маємо і власні мобільні системи стеження», – сказав Любаєвас.

Як відомо, прикордонники ЄС були направлені до Литви в середині липня через збільшення потоків нелегальної міграції з Білорусі.

Цього року з Білорусі нелегально потрапили до Литви понад 4 тисячі мігрантів. З цієї причини спочатку в країні було оголошено екстремальну ситуацію, а із загостренням ситуації на початку листопада було оголошено надзвичайний стан на місяць на прикордонних територіях.

Литва й інші країни ЄС звинувачують мінський режим в організації міграційних потоків та називають це «гібридною агресією».

Фото: Delfi 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-