Шотландія прагне провести референдум про незалежність у 2023 році

Шотландія прагне провести референдум про незалежність у 2023 році

Укрінформ
Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила, що наступного року країна відновить зусилля, спрямовані на здобуття незалежності від Сполученого Королівства з метою проведення референдуму у 2023 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AP.

Нікола Стерджен заявила, що кампанія за незалежність, зупинена пандемією, відновиться навесні 2022 року, «якщо це дозволятиме пандемія COVID-19».

«Протягом наступного року я ініціюю процес, необхідний для проведення референдуму до кінця 2023 року», — сказала Стерджен на конференції Шотландської національної партії.

Шотландські виборці вирішили залишитися у складі Сполученого Королівства з показниками 55% за та 45% проти на референдумі 2014 року. Втім, SNP (Шотландська національна партія - ред.) стверджує, що нещодавній вихід Великої Британії з Євроспільноти радикально змінив політичний та економічний ландшафт.

На референдумі про Brexit 2016 року 52% виборців Великої Британії підтримали вихід з ЄС, але 62% шотландців проголосували за те, щоб залишитися у блоці, і Стерджен стверджує, що Шотландію витягнули з блоку проти її волі.

Рішення про проведення референдуму має затвердити уряд Великої Британії. Проте чинний британський прем'єр-міністр Борис Джонсон рішуче заявляв, що не погодиться на здійснення референдуму. А це означає, що будь-який рух Шотландії до нового референдуму може завершитися суперечкою двох урядів в судах.

Як повідомлялося, після голосування 2014 року колишній британський прем’єр-міністр Девід Кемерон наполягав, що питання про шотландську незалежність «врегульоване на кілька поколінь», а його наступниця Тереза ​​Мей пізніше заявила, що «зараз не час» повторювати подібний референдум.

Після того як 20 послідовних опитувань громадської думки з літа 2020 року до весни 2021 року віддавали перевагу проведенню референдуму, останні опитування щодо незалежності продемонстрували невелику перевагу на користь того, що Шотландія залишається у Великій Британії.

Ідею проведення референдуму впродовж найближчих п'яти років в останніх опитуваннях підтримували від 40 до 42% шотландців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-