Прем'єр Ефіопії, який отримав Нобелівську премію миру, їде на фронт воювати проти повстанців

Прем'єр Ефіопії, який отримав Нобелівську премію миру, їде на фронт воювати проти повстанців

Укрінформ
Прем’єр-міністр Ефіопії Ахмед Абій, який є лауреатом Нобелівської премії миру, заявив, що очолить війська країни в боях проти повстанців з Фронту Визволення Народу Тиграю (ФВНТ).

 Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на заяву Абія у Twitter.

«Від завтра я вирушаю на фронт, щоб очолити наші збройні сили. Ті, хто хоче бути серед дітей Ефіопії, які прославляться в історії, вставайте на захист країни! Зустрінемося на фронті», - написав Абій.

ЗМІ відзначає, що цю заяву Абій опублікував на тлі активної фази збройного конфлікту в Ефіопії. Повідомляється, що повстанці з ФВНТ наближаються до столиці. Нині вони контролюють місто Шева Робіт, всього за 220 кілометрів на північний схід від Аддис-Абеби.

Повідомляється, що Абій був нагороджений Нобелівською премією миру у 2019 році, коли підписав угоду, що завершила майже 20-річний збройний конфлікт з Еритреєю. У листопаді 2020 року Абій направив війська до регіону Тиграй, заявивши, що це відповідь на атаки ФВНТ. Абій заявляв також, що це буде швидка операція з відновлення порядку в регіоні, однак війська ФВНТ зуміли одержати перемогу та захопити столицю регіону, місто Мекелле. Відтоді вони змусили урядові війська покинути регіон та просунулися в бік столиці, уклавши союз із іншими угрупованнями повстанців.

Зазначається, що протягом року війни десятки тисяч людей були вбиті, більше мільйона покинули свої домівки. Фактична блокада Тиграю призвела до гуманітарної кризи в регіоні. США та інші країни попереджали Абія про те, що конфлікт може дестабілізувати ситуацію у всій Східній Африці. Згодом США та Сполучене Королівство евакуювали частину співробітників своїх посольств із Ефіопії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше цього місяця ООН заявляла, що уряд Ефіопії незаконно утримує щонайменше 1000 людей під арештом після запровадження в країні надзвичайного стану.

Фото: Presidential Press Service/Handout

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-