Гібридна війна Росії стала шоком для Заходу – німецький генерал

Гібридна війна Росії стала шоком для Заходу – німецький генерал

Укрінформ
Дії Росії проти України в 2014 році та її тактика в наступні роки стали шоком для НАТО та Заходу загалом.

Про це, як повідомляє кореспондент Укрінформу, заявив на форумі NATO Talk 2021 у Берліні Генріх Браусс, генерал-лейтенант Бундесверу у відставці, колишній помічник генерального секретаря НАТО з оборонної політики та планування в Міжнародному штабі НАТО в Брюсселі, ексголова Комітету з оборонної політики та планування Північноатлантичної ради.

«Коли Росія навесні 2014 року ввійшла в Україну, для нас усіх це було своєрідним шоком, хоча розвідки, звісно, бачили ознаки. Втім, це було шоком політично, так само як і з військової точки зору», - констатував Браусс.

Другим, за його словами, шоком було те, як Росія це зробила – за допомогою гібридних засобів: з використанням прикритої диверсії, цивільної та військової, «зелених чоловічків» у Криму та розгортання на кордоні звичайних озброєнь і військ, застосуванням кібератак, дезінформації в широкому масштабі, ведення пропаганди аж до брехні - комбінація різних засобів і послідовна стратегія. Водночас Москва надсилає сигнал Заходу: «тримайтеся осторонь», для чого проводить демонстративно військові навчання, включно ядерні, відправляє к територіям інших країн судна, підводні човни і бойові літаки. «Весь цей комплекс і називається гібридна війна», - зазначив експерт, який є також старшим науковим співробітником Німецького товариства зовнішньої політики (DGAP) у Берліні з жовтня 2018 року.

Останнім часом до цього, зазначив він, додався тиск за допомогою природного газу – використання трубопроводів заради досягнення політичних цілей; втручання у вибори в демократичних країнах і останній «драматичний та найгірший вид поведінки» - організована державою контрабанда мігрантів і біженців за допомогою Лукашенка. Отже прояви такої гібридної війни спостерігаються щодня, підсумував Браусс.

Цьогорічна конференція NATO Talk проходила 19 листопада в змішаному форматі. З промовою на ній виступив і відповів на запитання генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Фото: MSC / Kuhlmann

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-