«Ісламська держава» тепер присутня у всіх провінціях Афганістану – ООН

«Ісламська держава» тепер присутня у всіх провінціях Афганістану – ООН

Укрінформ
Угруповання «Ісламська держава» в Афганістані розрослося настільки, що тепер присутнє в усіх 34 провінціях країни.

Як передає Укрінформ з посиланням на Reuters, про це в середу на засідання Ради Безпеки у Нью-Йорку повідомила спеціальний представник і глава Місії ООН зі сприяння Афганістану Дебора Лайонс.

«Раніше діяльність «Ісламської держави» обмежувалася кількома провінціями та столицею, а тепер, схоже, вона присутня майже в усіх провінціях і стає дедалі активнішою», - сказала Лайонс, додавши, що кількість нападів угруповання зросла з 60 у 2020 році до 334 цьогоріч.

Хоча таліби «докладають неабияких зусиль, аби піднести себе в якості уряду», після захоплення Кабула в серпні вони не допускають до управління представників інших верств суспільства і продовжують обмежувати права жінок.

За її словами, місія ООН регулярно отримує повідомлення про обшуки будинків і «позасудові страти» колишніх співробітників служб безпеки та посадовців.

Лайонс попередила про гуманітарну катастрофу, що очікується взимку через нестабільну економічну ситуацію і посуху.

Вона закликала міжнародну спільноту знайти способи фінансування медпрацівників, учителів та співробітників соціальної сфери, оскільки гуманітарної допомоги, що надається Афганістану, недостатньо.

Економічна криза, за словами Лайонс, штовхатиме до незаконної торгівлі наркотиками, зброєю і людьми, а також тіньового грошового обміну, який «може тільки сприяти тероризмові».

«Спочатку ці патології матимуть місце в Афганістані, - сказала вона. - Потім вони заразять весь регіон».

Як повідомляв Укрінформ, після виведення з Афганістану сил міжнародної коаліції на чолі зі США до влади в країні в серпні швидко прийшов рух «Талібан». Уже 19 серпня він проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-