Гуманітарна допомога Афганістану має бути узгоджена – Меркель

Гуманітарна допомога Афганістану має бути узгоджена – Меркель

Укрінформ
Гуманітарна допомога Афганістану має бути узгоджена, а міжнародні фінансові організації мають подбати про те, щоб фінансова система країни була збережена, щзо дало б можливість використання такої допомоги.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель після відеосаміту G20 з питань Афганістану, в якому взяв участь також генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми вимагаємо, щоб усі установи Організації Об’єднаних Націй мали доступ до надання гуманітарної допомоги. Звичайно, гуманітарна допомога має відповідати міжнародно узгодженим принципам», - заявила Меркель.

Вона нагадала, що у вересні відбулася донорська конференція, на якій Німеччина пообіцяла, а сьогодні підтвердила намір використати ще цього року 600 мільйонів євро для вирішення гуманітарних проблем, адже «слід запобігти економічному колапсу». Меркель привітала той факт, що Європейський Союз (про це оголосила сьогодні голова Єврокомісії) виділив додатковий мільярд євро для виконання всіх цих завдань, які слід розглядати у зв'язку з Афганістаном.

Зазначається, що основне завдання запобігти краху платіжної системи та підтримати можливість надання державних послуг лежить, за словами німецької канцлерки, на МВФ та Світовому банку. Глава німецького уряду та її колеги по G20 не вважають, що хтось виграє, якщо вся грошова або фінансова система в Афганістані розвалиться, адже це унеможливило б надання гуманітарної допомоги країні.

Читайте також: Греція посилює охорону кордону через навалу мігрантів з Афганістану

Меркель підкреслила, що «питання визнання талібів не стоїть на порядку денному», але додала, що переговори повинні бути і вони відбуваються.

Лідери G20 також погодилися з необхідністю забезпечити успішну боротьбу з тероризмом та не допустити того, щоб Афганістан становив загрозу для зовнішнього світу. Тому питання боротьби з тероризмом відіграватиме центральну роль у переговорах з талібами.

Нагадаємо, після виведення військ міжнародної коаліції з Афганістану таліби 15 серпня вранці оточили Кабул та почали без бою заходити до столиці країни. Згодом Талібан заявив, що контролює всю територію країни, а 19 серпня проголосив створення Ісламського емірату Афганістан.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-