Бельгія посилює протиепідемічні обмеження, щоб уникнути нового локдауну

Бельгія посилює протиепідемічні обмеження, щоб уникнути нового локдауну

Укрінформ
З огляду на подальше погіршення епідемічної ситуації урядовий Консультативний комітет Бельгії прийняв рішення з 20 листопада та до кінця січня наступного року повернути дію певних противірусних обмежень, щоб уникнути нового локдауну.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у публікації бельгійського видання «The Brussels Times».

«Хочу поділитися двома спостереженнями. Перше – всі сигнали тривоги знаходяться на червоній позначці. Ми маємо величезну кількість нових випадків, а кількість зайнятих лікарняних ліжок зросла вдвічі за кілька днів… Друге спостереження: ми, на щастя, провели вакцинацію. Дев’ять з десяти людей отримали вакцини. Саме тому ми зараз не оголосили локдауну», - зауважив з цього приводу прем’єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо після засідання Консультативного комітету.

Він зауважив, що Бельгія сподівалася зустріти зиму, вільну від коронавірусу. Але країна не є ізольованим островом, оскільки знаходиться серед країн, які знову позначені як червоні зони на епідеміологічній карті. При цьому новий варіант COVID-19, що поширюється Європою, є втричі заразнішим, ніж попередні.

Він зауважив, що всі громадяни мають дотримуватися заходів перестороги проти інфекції, щоб уникнути локдауну. Серед них, зокрема, введення практично тотальної умови носити захисні маски не лише у замкнених приміщеннях, але й під час заходів, що проводяться на свіжому повітрі. Також знову необхідно виконувати вимогу щодо обмеження контактів та суворого дотримання соціальної дистанції не менше 1,5 метра.

Якщо раніше вимога носити захисні маски поширювалася на дітей з 12 років, відтепер цей ценз знижений до 10-річного віку. При цьому адміністрації шкіл мають проводити обов’язкову вентиляцію приміщень та постійно контролювати якість повітря, для чого встановити в класах датчики СО2.

Такі ж вимоги поширюються на інші робочі місця, де зазвичай збирається велика кількість людей. При цьому уряд запровадив обов’язковий режим дистанційної роботи чотири дні на тиждень, який триватиме до 12 грудня. Після цієї дати вимога роботи з використанням режиму телеконференцій буде зменшена до 3-х днів на тиждень, але зберігатиметься до подальшого рішення уряду. Виключення робитимуть лише для підприємств та установ, де дистанційна робота не є можливою.

У всіх публічних місцях, включаючи заходи від 50 людей у приміщеннях та від 100 людей на відкритому повітрі, а також кафе, ресторани, театри, культурні центри, музеї та інші подібні установи, введена вимога для відвідувачів щодо обов’язкової наявності цифрового COVID-сертифіката.

Крім того, за словами прем’єр-міністра, людям, що вже отримали повну вакцинацію та пройшли два щеплення проти коронавірусу, буде запропоновано зробити третє щеплення «так швидко, як це буде можливим». Конкретні параметри такої нової кампанії щеплення будуть оголошені вже за кілька тижнів.

Крім того, в країні розпочнеться вакцинація дітей у віці 5-11 років – до цього щеплення проводилися лише для дітей з 12 років.

Де Кроо наголосив, що повернення до цих обмежувальних заходів є неприємним для суспільства, але це «абсолютний мінімум», щоб запобігти навіть важчим обмеженням. Наразі ситуація з поширенням інфекції у Бельгії є критичною. Якщо станом на 8 листопада кількість нових випадків інфекції була зафіксована на рекордній позначці у 15 244 позитивних тестів, то 15 листопада цей показник зріс відразу до 19 306 нових хворих лише за один день.

Згадані заходи набувають чинності з 20 листопада та будуть чинними до 28 січня 2022 року. На початку січня Консультативний комітет проведе нову зустріч, щоб оцінити поточний розвиток ситуації.

Як повідомлялося, за даними Worldometer у світі станом на 18 листопада виявлено 255,628,517 випадків COVID-19, з них 5,137,134 – летальних, одужали 231,028,356 осіб.

Фото: Belga

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-