Президентка Грузії пояснила, чому Саакашвілі не переводять до звичайної лікарні

Президентка Грузії пояснила, чому Саакашвілі не переводять до звичайної лікарні

Укрінформ
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що не бачить можливості перевести голодуючого в тюремній лікарні вже 46-й день поспіль експрезидента країни Міхеіла Саакашвілі до цивільної клініки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють Новости-Грузия.

Виступаючи в середу на спеціальному брифінгу, Зурабішвілі пояснила свою позицію тим, що Саакашвілі не простий ув'язнений, а колишній президент, тому його переведення у цивільний простір із в'язниці «містить безліч загроз».

«Якщо ми згодні в тому, що експрезидент не є пересічним ув'язненим і не може бути таким, то ми також маємо погодитися з тим, що ту можливість, яку отримують пересічні ув'язнені – перейти на лікування в цивільний простір, саме через існуючі особливості набагато важче здійснити щодо Саакашвілі, виходячи з великої кількості загроз, застрахуватися від яких надзвичайно складно», - сказала Зурабішвілі.

Президентка також порекомендувала уряду ознайомитися з міжнародними стандартами оснащення клінік, у яких проводять голодування ув'язнені, та переконатися у тому, що умови утримання Саакашвілі у тюремній лікарні їм відповідають.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня експрезидента Грузії Саакашвілі було затримано в Грузії, де проти нього порушили кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що Саакашвілі оголосив голодування.

8 листопада Саакашвілі перевели до лікарні в'язниці №18 у Глданському районі Тбілісі з в'язниці у Руставі. У переданому адвокатам листі політик повідомив, що під час переведення його «тягнули по землі, шарпали за волосся та кілька разів ударили по шиї».

МЗС України закликало перевести Міхеіла Саакашвілі до цивільної медустанови.

11 листопада Спеціальна пенітенціарна служба при Міністерстві юстиції Грузії поширила відеокадри переведення Саакашвілі до тюремної лікарні, де видно, як його туди заносять, тримаючи за руки та ноги.

Посол Грузії у Києві Георгій Закарашвілі вдруге був викликаний у МЗС України. Київ заявив про неприпустимість застосування фізичної сили та необхідність гідного поводження з Саакашвілі, який є українським громадянином.

Президент Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Грузії Іраклі Гарібашвілі висловив прохання розглянути можливість допуску до колишнього президента Грузії українських лікарів, у чому йому було відмовлено.

15 листопада Денісова прибула до Грузії, щоб відвідати Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 у місті Глдані. Посольство України в Грузії надіслало запит до Міністерства юстиції Грузії щодо надання дозволу на відвідання Саакашвілі 16 листопада.

16 листопада Денісова поінформувала, що їй відмовили у відвідуванні експрезидента Грузії Міхеіла Саакашвілі у пенітенціарній установі №18 м. Глдані (Грузія).

17 листопада вона заявила, що до Саакашвілі не допускають його особистого лікаря Ніку Кіпшидзе.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-