Трибунал проти Лукашенка був би чітким сигналом для Путіна — євродепутат

Трибунал проти Лукашенка був би чітким сигналом для Путіна — євродепутат

Укрінформ
Міжнародний трибунал проти Олександра Лукашенка буде чітким сигналом президенту РФ Володимиру Путіну, який зараз перевіряє спроможність Європи захищати себе перш ніж збільшити масштаб провокацій.

Про це під час круглого столу “Криза мігрантів” - інструмент російської гібридної війни проти Заходу” в Укрінформі заявив депутат Європейського парламенту, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

Зокрема, євродепутат вважає беззаперечним те, що вплив мігрантів організовано Лукашенком.

“Ми маємо показати, що нашим головним завданням сьогодні є не лише догляд за кордоном, але й головна причина проблеми, маю на увазі режим Лукашенка. Тут ми пропонуємо Європарламенту зосередити наші зусилля на тих кроках, які приведуть до міжнародної справедливості для білорусів, для міжнародної спільноти, і почати справжню підготовку міжнародного трибуналу проти Лукашенка”, - зазначив він.

Кубілюс переконаний, що Лукашенко порушив конвенцію проти нелюдського поводження і конвенцію ООН проти контрабанди людьми. “Це все можливості, які ми обговорюємо з нашими партнерами, міжнародними юристами”, - наголосив європарламентарій.

“Ми маємо використати цей момент для того, щоб позбутися тоталітарного режиму, оскільки один урок, який ми можемо отримати від подій останнього року в Білорусі і довкола, є дуже простим: якщо ми дозволяємо тоталітарному режиму вижити попри усі протести громадян, він стає диктаторським і починає використовувати всі терористичні інструменти, щоб погрожувати всім навколо”, - констатував політик.

Кубілюс також підкреслив, що усунення Лукашенка буде чітким повідомленням президенту РФ Путіну не продовжувати подібні провокації.

“Якщо Європа продемонструє недостатню політичну волю, щоб зупинити контрабанду мігрантів і режим Лукашенка, наступний крок буде за Путіним, але вже у набагато більшому масштабі. Путін штовхає Лукашенка вперед, щоб перевірити спроможність Європи захистити себе”, - додав депутат Європарламенту.

Він закликав Україну посилювати кордон з Білоруссю, оскільки Україна як частина європейської спільноти може бути теж перевірена на міць шляхом кризи на кордоні.

Як повідомлялося, впродовж останніх місяців Польща, Литва і Латвія фіксують посилений потік нелегалів з Близького Сходу, які намагаються через Білорусь потрапити на територію ЄС.

Євросоюз звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску і готує п'ятий пакет санкцій проти режиму Лукашенка через використання ним мігрантів як інструменту проти країн блоку.

Польський кордон зараз захищають близько 20 тисяч військових, прикордонників та поліцейських.

Україна також посилює кордон із Білоруссю і направляє туди додатково 8,5 тисячі військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-