Лукашенко навряд чи наважиться на класичну війну з Польщею - Качинський

Лукашенко навряд чи наважиться на класичну війну з Польщею - Качинський

Укрінформ
На східному кордоні Польщі триває гібридна війна з боку Білорусі, натомість війна із застосуванням зброї малоймовірна.

Про це в ефірі Польського радіо заявив віцепрем’єр-міністр Польщі з безпекових питань, лідер правлячої партії “Право і Справедливість” (PiS) Ярослав Качинський, передає кореспондент Укрінформу.

“Гібридну війну ми вже маємо, натомість війну із застосуванням зброї, найімовірніше, на горизонті не передбачаю. Але вживаю слово “найімовірніше”, оскільки маємо справу з непередбачуваним супротивником",- зазначив Качинський.

Він додав, що Лукашенко “навряд чи наважився б на щось більше, ніж те, що вже відбувається сьогодні”. “Тому, я вірю, що війни не буде”, - наголосив Качинський.

Заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач повідомив в ефірі телеканалу TVP1, що у випадку подальшої ескалації ситуації не виключається повне закриття кордону з Білоруссю.

У Бюро національної безпеки Польщі розпочалася нарада за участю президента, прем’єр-міністра Польщі, міністрів, керівників спецслужб і командування ЗС країни. За неофіційною інформацією польських ЗМІ, одним з питань, яке обговорюється, є можливість застосування 4-ї статті Вашингтонського договору щодо консультацій в межах НАТО з приводу загрози для окремих країн-членів Альянсу.

За інформацією поліції Підляського воєводства, у понеділок приблизно о 17-й годині (за київським часом) група з кількохсот осіб намагалася прорвати кордон в районі населеного пункту Стажина. Мігранти закидували камінням поліцейських, військових та прикордонників, але силовики не постраждали. Спробу прориву кордону припинено.

За даними поліції, вчора поліцейські затримали п’ятьох осіб, які намагалися вивезти загалом десятьох нелегальних мігрантів з прикордонної зони. Серед затриманих двоє громадян України, громадяни Польщі й Таджикистану.

Як інформує Прикордонна служба Польщі, за минулу добу, 15 листопада, здійснено 224 спроби нелегального перетину кордону, які були припинені. Зазначається, що в районі населеного пункту Дубіче Церковне група з приблизно 100 осіб намагалася нелегально перетнути кордон. Цю спробу також заблоковано.

Як відомо, міграційна криза на польсько-білоруському кордоні розпочалася у серпні. Польща та країни Балтії звинувачують Білорусь і Росію у гібридній агресії із застосуванням штучно створеного міграційного потоку.

Станом на сьогодні безпосередньо на польсько-білоруському кордоні перебуває 3-4 тисячі мігрантів з півдня, загалом у Білорусі - до 20 тисяч.

З початку вересня на польсько-білоруському кордоні діє надзвичайний стан. Варшава планує збудувати до середини 2022 року на лінії кордону з РБ загородження заввишки понад 5 метрів.

Євросоюз має намір запровадити проти Білорусі чергові санкції за дестабілізацію ситуації на східному кордоні ЄС.

Фото: PAP, Fot: Leszek Szymański

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-